Двери 03 Април 2020

На последното си заседание Св. Синод на Гръцката православна църква е решил всеки митрополит да дари по една заплата в полза на мерките за борба с вируса. Освен това синодът ще внесе 150 000 евро в специалната публична сметка за същата цел. Архиереите са благодарили и на Вселенска патриаршия за помощта от 50 000 евро за справяне с коронавируса.

Заседанието на 12-членния постоянен състав на Св. Синод се е провело чрез телеконферентна връзка заради строгите ограничителни мерки в страната, наложени от карантината поради пандемията.

По същата причина богослуженията в гръцките храмове се извършват при затворени врати, без присъствието на богомолци. Честването на Пасха също е отложено за края на месец май, когато е отданието на празника. По информация на гръцката телевизия ЕРТ тази година няма да бъде донесен благодатният огън от Йерусалим.

В същото време Гръцката църква в сътрудничество с общинските власти по места оказва помощ и подкрепа на бедните и нуждаещите се в условията на ширещата се зараза и строга карантина в страната. Десетки хиляди души всеки ден получават храна в безплатните трапезарии на енориите и православните сдружения. А в църковните сиропиталища, старопиталища, болници и медицински центрове безплатно живеят и се обслужват десетки хиляди малки и големи – от ония „най-малките“ Христови братя, за които Той ни препоръча да полагаме дори душата си (Мат. 25:40; Иоан 15:13).

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69460/view,article/