23.05.2022 | Източник: Двери / 19.05.2022 |
Снимка


На 14 май с празничен водосвет Русенският митрополит Наум откри музикалния православен фестивал „Св. Кирил и Методий“, който се организира за поредна година под патронажа на Русенска епархия. Архиереят поздрави и благослови всички участници, пожелавайки им успех.

По време на фестивала свои изпълнения пред журито и публиката представиха четиринадесет формации с двеста и деветдесет хористи от цялата страна и от Румъния. Събитието се провежда с благословението на Св. Синод на Българската православна църква. Организира се от Община Попово и Сдружение за фолклор „Цветница“ със съдействието на храм „Успение Богородично“ в Попово. Директор на фестивала и председател на Сдружение за фолклор „Цветница“, организатор на форума, е Петър Кирилов.

Големият победител, който получава специалната награда и на храм „Успение Богородично“, е хорът на Българската академия на науките в София с диригент Мария Вълчанова.

В категорията до осемнадесет години на първо място е хорът „Св. Георги Победоносец“ от Русе с диригент Мина Влайкова. Детският хор „Св. Серафим Софийски“ от София с ръководител Анелия Кочева е класиран на второ място, а трето не се присъжда.

В категорията над осемнадесет години първо място не е присъдено. На второ и трето журито подрежда съответно: смесения хор „Славянско единство“ от Горна Оряховица с ръководител Донка Копринкова и смесения хор „Д-р Венета Вичева“ от Шумен с диригент Христо Атанасов.