Двери 09 Април 2020

Още един емблематичен манастир в украинската столица, Йонинският манастир „Света Троица“, беше затворен вчера поради диагностицирането с коронавирус на неговия игумен, архиеп. Йона (Черепанов). Тази обител е много популярна като „младежкия манастир“ в Киев, тъй като там ходят предимно млади, многодетни семейства, а архиеп. Йона е и председател на синодния отдел по делата на младежта към Св. Синод на УПЦ (МП).

Самият той съобщи за заболяването си в своята страница във фейсбук: „Скъпи приятели, ето че и мене ме застигна световният мор. След неделната служба температурата ми се повиши. В понеделник стигна до 38 градуса и за всеки случай реших да си направя тест. Вчера стана ясно, че той е положителен. Сега съм добре, температурата ми е 36.7. Намирам се в пълна изолация. Службите в манастира продължават, но без енориаши, тъй като ботаническата градина е затворена заради карантина. Къде съм се заразил, не знам. При толкова контакти, каквито имам, това не е трудно… Намирам се под лекарски контрол… Моля за вашите молитви за мене и за братята!“.
Не се съобщава за изследването на останалите братя и населници на манастира. Архиеп. Йона беше въвел ограничетелни мерки в посещавания от много хора манастир при обявяването на карантината в страната. Възрастните хора бяха приканени да не посещават службите, а на болните с вирусни симтпоми категорично беше забранено. Енориашите бяха приканени да остават по време на службата извън храма, за да бъдат на чист въздух и да спазват необходимата дистанция.

Вчера игуменът се обърна към вярващите, отново чрез своя фейсбук профил, да подкрепят финансово обителта, чиито приходи в условията на карантина рязко намаляват. С този проблем се сблъскват всички храмове, като на някои места се стига до съкращаване на служители или намаляване на заплати. „В това тежко за хората време ние не можем да съкращаваме или уволняваме никого. Но средствата за нашите социални проекти, издръжката на хора, общите жилища, реставрационните дейности бързо намаляват“.

Като ръководител на синоден отдел архиеп. Йона участва в заседанията на Св. Синод на УПЦ (МП). Украинските медии вече отбелязаха, че заседание на синода се проведе на 18 март в Киевско-Печерската лавра с участието и на игумена на лаврата митр. Павел (Лебедя). На 22 март въпреки наложените ограничения в лаврата се проведе богослужение, водено от Киевския митр. Онуфрий и членове на Св. Синод. Не се съобщава дали заради тези контакти Киевският митр. Онуфрий и другите архиереи ще бъдат подложен на изследвания.

Справка: Манастирът „Света Троица“ е основан в Киев през 1860 г. Наречен е Йонински по името на своя основател – архим. Йона (Мирошниченко), чието име носи и сегашният игумен – Обуховският архиепископ Йона, който е и викарий на Киевския митр. Онуфрий (МП). Архиеп. Йона отговаря и за антисектантската дейност на УПЦ и по тази линия е идвал няколко пъти на конференции в България.

Йонинският манастир е бил закрит от болшевишката власт през 1934 г. и в неговите земи е създадена националната ботаническа градина към Украинската академия на науките. Върнат е през 1991 г. отначало като метох (скит) на Киево-Печерската лавра. Ремонтиран е основният храм „Света Троица“, постепенно се възстановява и монашеският живот в обителта. Нейното братство на свой ред възстановява древния пещерен Зверинецки манастир „Св. архангел Михаил“ в Киев, който също е бил затворен от комунистическия режим в Украйна.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69488/view,article/