Вселенска патриаршия ще съдейства за възобновяване на диалога между Сръбската патриаршия и Църквата в Република Северна Македония. Това стана ясно след срещата на 13 януари на патр. Вартоломей със служебния министър-председател на Северна Македония Оливер Спасовски и неговия предшественик Зоран Заев. В официалното комюнике на Патриаршията се казва:

„Днес, 13 януари 2020 г., Всесветейшият Вселенски патриарх Вартоломей прие по негова молба г-н Оливер Спасовски, министър-председател на Република Северна Македония, придружен от неговия предшественик г-н Зоран Заев и техните сътрудници Дане Талевски и Деян Сотировски.

Цел на посещението беше обсъждането на църковния проблем в тяхната страна. По време на разговора бяха разгледани предшестващите фази на проблема, както и желанието на тази църква за връщане към каноничността под името Охридска архиепископия, във връзка и с отправената преди време апелация към майката-църква.

DSC 8583

Затова се реши да бъдат поканени в седалището на Вселенска патриаршия представители на Сръбската църква и на Църквата в тяхната страна (Сев. Македония, б. р.) за преговори и опит да се намери общоприемливо решение“.

В комюникето се казва също, че разговорите са преминали в топла и искрена атмосфера. На срещата са присъствали и митрополитите за Франция Емануил, Силиврийски Максим, Адрианополски Амфилохий и др.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69153/view,article/