Двери 23 Март 2020

Сливенска митрополия информира клира и православните християни от Сливенска епархия, че във връзка с наложените противоепидемични мерки и препоръките на Националния кризисен щаб канцеларията на Сливенска митрополия няма да работи от 23 до 31 март 2020 г. За спешни случаи всеки работен ден ще има дежурен служител от 10 до 12 ч.

Сливенският митрополит Йоаникий се е разпоредил още:

– Свещениците, монасите и монахините да извършват ежедневните великопостни богослужения и да отправят усърдни молитви към Всеподателя Бога, „Който наказва и милва, допуска болести за наше вразумление и лекува“, за изцеление и безопасно преодоляване на това изпитание и усърдно да се молят за запазване на здравето на медицинските работници и особено за онези, които на първа линия се борят с коронавируса. Те имат нужда от нашата искрена молитва.
– Православните християни да усилят своя духовен подвиг в пост, молитва, бдение, изповед и приемане на св. Причастие.

– Всички свещенослужители, монаси и монахини, църковнослужители и православните християни да проявят необходимата християнска, църковна и гражданска отговорност и да изпълняват наложените от държавните институции мерки. При наличието на най-малки симптоми на неразположение да останат в своите домове, прибягвайки до медицинска консултация и духовни съвети по телефона, защото личната отговорност на всеки християнин към себе си и към всички членове на Църквата е от съществено значение.

– Православните християни, които са в невъзможност да посещават храмовете, да се молят със специалните молитви от православния Молитвослов.

– Нека с пост и усърдна молитва да измолим от Всеподателя Бога милост и спасение за православния български народ, за да можем с благодарност да посрещнем празника на празниците светлото Възкресение Христово.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69387/view,article/