14 декември 2016 18:43Митрополия на Западна и Средна Европа

Женева

Православните празненства започнаха с изключителни събития.

На празничната литургия при посещението на Руския патриарх Кирил в Цюрих – на 7.12.2016г. взе участие и нашият свещеник отец Йордан, който предаде сърдечните поздравления от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, на което Светейшият отговори: „Хороший у вас митрополит“.

На 10.12.2016г. – събота, в Женева имахме радостта да участваме в Тържествена Света Литургия, организирана от БПЦО „ Св. Георги Победоносец ” – Швейцария и БПЦ Мисия – Женева. След Светата Литургия имаше подготвена седянка, на която децата направиха своите първи сурвакници и със стихчета и песни усетиха Рождественския дух на нашите деди.

На 11.12.2016г. – неделя, в Цюрих с празничен молебен се откри годишното събрание на Общината. Интересът към дейността на Общината беше голям и всички активно участваха при вземането на решения. Увеличаването на броя на членовете е крайно необходимо, за да се гарантира бъдещето на Общината. След събранието се проведе предколедно тържество, на което гостуваха музиканти от „Седянка“, които са швейцарци, свирещи българска народна музика и допринесоха за празничното настроение. Всички присъстващи, доволни от отчетените положителни резултати, се включиха активно с танци и песни на празненството.

Западноевропейската епархия на БПЦ-БП има около 30 общини, една от които е БПЦО „Св. Георги Победоносец“ с регистрация в Баар. Това е единствената община в Швейцария, получила благоволението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Тя включва за момента една енория с църква в Цюрих и две мисии в градовете Берн и Женева.

Снимки

ЦюрихЦюрихЖеневаСъбраниеПосещение НС патриарх Кирил