Двери / 26 Февруари 2020

По инициатива на Йерусалимския патриарх Теофил ΙΙΙ от ноември 2019 г. днес в гр. Аман, столицата на Йордания, се състоя братска семейна среща на предстоятели и представители от различни православни църкви. Цел на срещата беше възобновяването на диалога и насърчаването на братското единство в Православието.

След края на срещата предстоятелите и представителите издадоха следното комюнике:

„На 26 февруари в Аман, Йордания, се проведе среща на предстоятелите и представителите на поместни православни църкви с главна цел единството и помирението в св. Православие. Участващите изразиха своето разбиране към тревогата на Йерусалимския патриарх от опасността от схизма в нашето православно общение.
В срещата участваха представителства: на Православната църква в Йерусалим начело с патриарх Теофил, на Руската православна църква начело с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, на Сръбската православна църква начело със Сръбския патриарх Ириней, на Румънската православната църква начело с Високопреосвещения Търговищенски митрополит Нифон, на Полската православна църква начело с Люблински и Холмски архиеп. Авел и на Православната църква на Чешките земи и Словакия начело с Блаженейшия митрополит на Чехия и Словакия Ростислав.

Участниците изразиха своята благодарност към краля на Хашимитското кралство на Йордания и към хашимитския пазител на православните и мюсюлмански свети места в Светите земи и към народа на Йордания, за улесненията в организирането на това събиране в тяхната столица, Аман, като обелязаха изключителното дело на Негово Величество за развитието на международния диалог на международно равнище.

Участниците благодариха също на Йерусалимска патриаршия и на Блаженейшия патриарх Теофил за всичките му усилия да подготви диалога и събере братята в ценния дух на единството, отбелязвайки, че светлината, идваща от Йерусалим, е свидетелство за този Свети град, който постоянно проповядва своята мултирелигиозност и мултикултурност и се радва на своето съществуване като гостоприемен дом на трите авраамически религии – християнството, юдаизма и исляма.

Делегациите декларираха, че това събрание се проведе с цел да укрепи братските връзки между сестрите-църкви, да насърчи връзките на мира в Христос между тях, да подкрепи единството на православните църкви и да поднови диалога с молитвената надежда за постигане на помирение, където е имало раздор.

В атмосферата на братска любов събралите се на срещата се съгласиха, че решенията по въпроси от общоправославно значение, включително предоставянето на автокефалия на определени църкви, трябва да бъдат финализирани в дух на общоправославен диалог и единство, както и при православен консенсус.

По отношение на настоящата църковна ситуация в Украйна участниците също признаха, че е необходим общоправославен диалог за изцеление и помирение.

По въпроса, засягащ Северна Македония, делегациите заявиха, че този въпрос трябва да бъде решен чрез диалог в рамките на Сръбската православна църква и с общоправославна подкрепа.

Що се отнася до Черна гора, участващите делегации призоваха съответните власти да зачитат и поддържат основното право на собственост върху имущество, включително това на църквата.

Делегациите се съгласиха да се съберат като братя, за предпочитане преди края на тази година, за да укрепят връзките на общението чрез молитва и диалог. Участниците се надяват, че Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, със старшинството по чест, което притежава, ще се присъедини към този диалог заедно със своите събратя-предстоятели.

Делегациите приветстваха призива на своя събрат патриарх Теофил III да отправят молитва за света, за прекратяване на войната, болестите и страданията и за всички християни, както и за единството на Православната църква. Тази молитва трябва да се проведе в църквата-майка, в храма на Възкресението в Йерусалим, пред Светия гроб на Христос, от който Той възкръсна и провъзгласи мир за света“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69269/view,article/