14 февруари 2020 18:19, Софийска митрополия

На 13 февруари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в залата на Софийска св. митрополия се проведе Областно представяне за София-регион – част от Националната конференция „Хуманизъм и вяра“.

Конференцията се организира от Министерство на образованието и науката по инициатива на г-жа Таня Михайлова – заместник-министър на образователното министерство, съвместно със Синдиката на българските учители. Целта е занимаващите се с предмет Религия да се запознаят с добрите практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците.

Събитието бе открито от г-жа Росица Иванова, началник на Регионално управление на образованието София-регион. С приветствени слова към участниците се обърна Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, Викарий на Софийския Митрополит и Патриарх български Неофит.

В журито за оценка на добрите практики участваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, г-жа Росица Иванова, началник на РУО – София-регион, г-н Мирослав Братоев, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО – София-регион, както и г-жа Лидия Банкова, зам. кмет на Община Драгоман. На събитието присъстваха и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, както и г-н Иван Тупаров от Духовно-просветния отдел на Митрополията.

Презентации с добри практики от учебния процес представиха девет учебни заведения от София-регион с предмет Религия-Православие, като бе наблегнато върху стимулирането на децата да водят молитвен и богослужебен църковен живот, върху обучаването им в основите на православната вяра, възпитанието на подрастващите в християнски добродетели и благонравие, както и в проявата им на братолюбие чрез различни социални инициативи. Споделен бе опитът от различни учебни методи като участие на децата в св. Литургия и св. Тайнства, беседи с духовник в храма, поклонение на светини, участие на православни лагери, както и музикални изпълнения, с каквито и завършиха представянията.

В края на конференцията епископ Поликарп благодари на всички участници от името на Негово Светейшество патриарх Неофит за трудовете, уменията и таланта, с които подкрепят духовното възрастване на идните поколения като добродетелни – изпълнени с вяра, надежда и любов. „Една нация, която няма вяра и която не се възпитава в християнските добродетели, няма и бъдеще, няма успех“ – припомни викарият на Софийския митрополит.

Журито награди с грамоти всички участвали учебни заведения, в следния ред:

Категория детска градина

1 място: Детска градина „Вяра, надежда и любов“, с. Горна Малина

Категория начален етап

1 място: СУ „Неофит Рилски“, гр. Долна Баня

2 място: СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Сливница

3 място: НУ „Отец Паисий“, с. Гара Елин Пелин

Поощрителна награда: ОУ „Елин Пелин“, с. Владо Тричков, Община Своге

Категория прогимназиален етап

1 място: ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград

2 място: СУ „Христо Ботев“, с. Горна Малина

3 място: ОУ „Димчо Дебелянов“, гр. Ихтиман

Поощрителна награда: ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ и детска вокална група „Медени звънчета“, гр. Самоков

Учебните заведения, поставени на първо място във всяка от категориите, ще представят със своята презентация София-област на регионалната комисия в гр. Монтана на 26 март тази година.

Повече информация за Националната конференция прочетете тук: http://www.ruobg.com/news/read/id/2229

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmLnzvcF

Текст и снимки: Пламен Михайлов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=313086