11 април 2020 14:58, Бачковска света обител

«Иисус й рече: брат ти ще възкръсне. Марта Му каза: зная, че ще възкръсне при възкресението, в последния ден. Иисус й рече: Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки.» Иоан, 23-26)

В деня, в който светата православна църква отбелязва възкресението Лазарово, дадено ни от нашия Господ Иисус Христос за свидетелство на промисъла на Бог Отец за очакващия ни живот вечен в Христа, игуменът на манастира, Велички епископ Сионий, в съслужение с братята на обителта, отслужи света Литургия в старата Костница на Бачковския манастир.

Изпълнението на богослужение в манастирската Костница е за първи път от близо 50 години. Църквата е най-старата запазена част от манастирския комплекс, от самото основаване – ХІ в. Има предположение, че може би е била посветена на възкресения приятел Христов, и освен хранилище на костите на монасите е и символична врата към селенията на праведните в очакваното всеобщо възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век. Съхранила е образите на основателите на манастира, братята Григорий и Абасий Бакуриани, на благочестивия български цар и благодетел манастирски – Йоан Александър, на равноапостолните св. св. Константин и Елена. В покоя на храма се усеща духовното присъствие на осветилите го с богослуженията си древни братя на манастира, на св. Патриарх Евтимий, приел кончината на богопосветения си живот в Бачковската обител, на самодържци и поклонници, приели да преминат в смирението си през манастира в избора да следват Христа.

В словото си Негово Преосвещенство, епископ Сионий, подчерта даденото ни от Иисуса Христа упование във вечния живот, чрез дивното чудо на възкресението на Лазар и призова нашите молитви за опрощение на волните и неволни прегрешения, както на братята, чиито кости лежат в криптата на храма, така и на нашите починали близки и родственици.

Текст и снимки: Ст.Пепелишев

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=319617