21.05.2022 | Източник: Българска патриаршия,18.05.2022­_16:16 |
Снимка


В очакване на снизошествието на Духа Светаго на светата Петдесятница, клириците и миряните на Пловдивската света митрополия и Бачковската Богородична обител, на Преполовение, в сърдечно единение в Христа, изпълниха литийното шествие с чудотворната икона на пресветата Майка Господня от храма „Свето Благовещение” в Асеновград до Бачковския манастир.

Воденото от Преосвещения Знеполски епископ Арсений, шествието пристигна в подножието на манастира в 11:30ч., където бе посрещнато от игумена на обителта, Преосвещения Велички епископ Сионий, братята на Бачковския манастир и дошлите специално за празника миряни. С песнопения, светата икона бе отнесена в двора на манастира, където бе отслужен молебен и водосвет от техни преосвещенства с молитвеното участие на свещениците, взели участие в шествието. Сред множеството поклонници и гости бяха представители на специалните военни сили в Пловдив и кметове на близките селища.

„Духовната радост на празника ще ни подкрепи във вярата, ще ни даде духовни сили и ще ни направи по близки до църквата Христова, до нейния Основател и Глава чрез молитвите на св. Богородица”, каза в словото си на празника епископ Сионий.

Донесената чудотворна Богородична икона, бе поставена в съборния храм на манастира за благословение на вярващите, дошли да се приобщят към образа на Светата Пречиста и помолят за чудотворното И́ покровителство и лечебна сила.

В късния следобед, Чудотворният образ се завърна в дома си – църквата „Благовещение на света Богородица” в Асеновград, наричана от вярващите още „Рибната света Богородица”!