Двери 16 Май 2020

Митрополитът за Австрия Арсений (Вселенска патриаршия) постанови светото причастие на вярващите от неговата епархия в Австрия и Унгария да се преподава по чина на Якововата литургия, докато продължава епидемията с коронавирус. Това решение е взето, след като санитарните власти в Австрия забраниха използването на обща лъжичка за причастие по време на православните литургии. Забраната се отнася не само за православните християни, но и за всички християнски изповедания, които използват за причастие обща чаша.

В интервю за гръцкия сайт „Ромфеа“ митр. Арсений заяви, че неговата митрополия не избира лесните решения, каквото би било затварянето на храмовете в създалата се ситуация, нито въвежда чужди на православното богослужение традиции, но се връща към една вече прилагана и исторически утвърдена литургична практика на Църквата.

„Причастяваме се със светото Тяло и честнàта Кръв на нашия Господ Иисус Христос, за да се съединим с Него. Вярваме в Неговата любов, защото е Син на Бога, Който дойде в света, страда като човек и възкръсна като Бог, за да ни спаси. Затова имаме дълбоката вяра, че божественото Причастие, Тялото и Кръвта Господни, са извор на живот и здраве за душата и тялото и е изключено да станат причина или път за предаване на болест. Смятаме за много важно след дълги седмици на изолиране да се даде възможност на вярващите отново да участват в божествената Литургия, за да могат да се причастят със светото Тяло и честнàта Кръв на Христос, източника на живот и безсмъртие.
Трябва да подчертаем, заяви още митр. Арсений, че твърденията на някои, че днешният начин на предаване на божественото Причастие с употребата на една лъжичка за всички вярващи е единствено правилен и каноничен, и че това е единствената православна традиция за двете хиляди години съществуване на Църквата, не отговаря на историческата реалност и поражда смущение и тревога сред вярващите. Нашето решение за временно и частично връщане към практиката в божествената Литургия на св. Яков е в рамките на каноничното православно предание на нашата Църква и отговаря на конкретните пастирски нужди, възникнали в трудната ситуация на пандемията, която измъчва човечеството в наши дни. Тъй като, както каза Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, не нашата вяра е заплашена, а вярващите, не Христос, а християните, не Богочовекът, а човеците“.

Различно решение взе митрополитът за съседната Германия Августин, също от Вселенска патриаршия. В Германия, където църквите бяха отворени неотдавна, санитарните власти в някои провинции също забраниха предаването на св. Причастие в православните (и не само) храмове, тъй като то се извършва с обща лъжичка. Според митр. Августин занапред литургиите ще се извършват, но вярващите няма да се причастяват (с изключение на служещите клирици), а през това време той ще води разговори с властите, които не са православни и не разбират важността на този акт за религиозния живот на православните, да отменят наредбата. Според него приемането на св. Причастие трябва да става единствено с лъжичка, каквато е традицията сега, и ако няма възможност за това, миряните няма да се причастяват. Това негово решение е силно критикувано както в Германия, така и в Гърция. Преди излизането на това митрополитско решение свещениците са причастявали вярващите, съобразявайки се със забраната на властите, по различни начини – с еднократни лъжици, с дезинфекция на лъжичката или със запасни свети Дарове (т. нар. „сухо причастие“). Сега обаче клириците трябва да се съобразят с нареждането и да престанат да преподават св. Дарове на вярващите, което поражда голямо разочарование сред християните.

Няма яснота дали санитарните власти в Германия са предявили такова изискване само към гръцките православни църкви в страната или това се отнася до всички православни юрисдикции.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69602/view,article/