Двери 30 Март 2020

291405.p

Псковският митрополит Тихон (Шевкунов) се обърна към вярващите в Псковска епархия след неделната литургия в Псковско-Печорския манастир. Той заяви категорично, че не иска да плаши вярващите, нито да им оказва натиск, но трябва да знаят, че в момента сме в условията на „нова световна война“ – „между човечеството и това зло, което се стовари върху човешкия род и пред което ние трябва да се изправим, всеки със своите средства“.

„Ако някой мисли, че преувеличавам, нека си спомним следното. В Италия първият заразен беше регистриран на 20 февруари. А на 20 март всеки ден вече умираха стотици, както и днес по 700-800 души умират всекидневно. Мой приятел, православен християнин, живеещ в малко градче в Северна Италия, като нашата Печора, с няколко хиляди души население, ми се обади неотдавна и ми каза: „Ние не вярвахме, че това може да се случи. В нашето градче умря цяло едно поколение – всички над седемдесет години…“.
„За щастие при нас в Псковска област все още няма смъртни случаи (на следващия ден почина първият регистриран заразен, върнал се от чужбина – бел. ред.). Знаете ли каква е средната възраст на населението в Печора? Над шестдесет години, баби и дядовци, дошли някога тук, за да заживеят около манастира. Сега те са най-застрашени от заразяване. А младите хора, които идват тук от Москва и Петербург, може да са безсимптомни приносители на заразата и застават редом до тези възрастни хора. Затова аз призовах тези млади хора да не идват временно в нашия манастир. Тези, които казват, че в храмовете и манастирите не е възможно да се заразиш, лъжат – съзнателно или несъзнателно. Те са нечестивци. Защото лъжата е безчестие.

Достатъчно е да си спомним нашата собствена история: през 1352 г. тук е свирепствала чумата, умрели са стотици хиляди души. И тогава са извикали от града епископ и този мъжествен епископ е поръсил целия град със светена вода. На връщане към Новгород се е разболял и е умрял. През 1420 г. се е случило чудесното явяване на иконата на Божията майка, която всички вие познавате и пред която се молите в храма, за изцеление от мор и чумата – Чирската икона. Тогава в Псков отново е върлувала чумата, измирали са цели улици и манастири, както и поселенията около тях. През 1654 г. чумата е свирепствала в Москва, огромен брой хора са умрели. Всяка вечер са носили по тридесет мъртви в храма. В Москва са умрели населниците във Възкресенския, Новодевическия, Чудовия манастир… Болестта не щади никого. Това е общо изпитание. И да говориш, че няма да спазваме никакви санитарни задължения, защото Господ ще има грижата, е безотговорно. Да не би постъпвайки лекомислено и самонадеяно, да станем неволни убийци.

Не бива да се страхуваме от нищо. Ако Господ допусне да умрем от тази болест – да бъде волята Божия. Но като не се страхуваме от нищо, а само от Бога, трябва да се страхуваме от това, което Бог ненавижда. А Той ненавижда греха. Грях е лекомислието, което може да превърне всеки от нас в неволен убиец, неволен причинител на зло към своя ближен. Ние сега трябва да се държим така, все едно всеки е носител на тази болест. Само това поведение е отговорно и e проява на любов към ближния“.

„Като Псковски епископ ви благославям да се молите от вкъщи. Сега е дошло това време“, заяви още той.

Митр. Тихон каза също, че вярващите ще могат да посещават храмовете индивидуално, спазвайки предпазните мерки, когато има малко хора. „Сега не е време да се събираме много хора, включително и в храма“.

Митрополитът препоръча на християните освен молитвите във времето на карантината да прочетат цялото Евангелие с тълкуванията към него.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69417/view,article/