10 април 2020 18:37, Софийска митрополия

На 10 април с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия в манастира „Св. Възнесение Господне“, в близост до с. Горна Врабча, Радомирска духовна околия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения изпълниха архимандрит Евтимий и свещеник Костадин Тренев, а на богослужението също така присъстваха молитвено множество монаси, свещеници и сестринството на св. обител.

По време на богослужението бе извършено пострижение в монашески чин на божията рабиня Петкана, като ѝ бе дадено духовното име Параскева. Новопостриганата монахиня е сестра по плът на монахиня Рахила, която пое и духовната грижа за нея като игумения на манастира, обслужван от и.д. игумен протойерей Константин Стойчев.

В словото си епископ Поликарп отправи благословение към духовниците, сестринството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като призова християните да бъдем благодарни към Бога за Неговите благодеяния и „чрез духовни трудове, пост, молитва и бдения да облагородяваме душите си с вяра, надежда и любов“. Пожелавайки на новопостриганата монахиня Параскева да има сили и смирение, за да се моли на Бога и за всички, викарият на Софийския митрополит припомни: „С монашеството Църквата върви напред, чрез монашеството преуспява и пребъдва в Евангелската истина.“

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1) – https://flic.kr/s/aHsmMuUGCE

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2) – https://flic.kr/s/aHsmMuKWSj

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=319560