Двери 12 Април 2020

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил издаде заповед службите в Московска епархия за Страстната седмица и Пасха да бъдат отслужвани без участието на миряни. В неговото писмо до клира на епархията се казва:

„През последните седмици първопрестолният град и Московска област бяха обхванати от тежка болест, погубваща здравето и отнемаща живота на хората. Лекарите, които предприемат много усилия за победа над болестта, подчертаваха и подчертават, че основното средство срещу нейното разпространение, което има като резултат гибелта и тежките последствия за здравето на множество хора, е „социалната изолация“, т. е. неотлъчното пребиваване в своите домове.

В тези условия, грижейки се за живота и здравето на хората, Светейшият патриарх на Москва и цяла Русия Кирил с болка в сърцето призова православните християни, изпълнявайки предписанията на санитарните власти, да се въздържат от посещение на храмовете и да останат в своите жилища, извършвайки домашна молитва, като наблюдават богослуженията по телевизията.
За съжаление санитарните власти съобщават, че в Московска област ситуацията продължава да се влошава. На 10 април 2020 г. ръстът на заболелите е 17%, а болни са почти десет хиляди души. По-нататъшното задържане на подобна динамика може, по свидетелството на лекарите, да доведе до катастрофални последици.

Болестта застигна и свещенослужителите в няколко московски храма. Богослужението в тях е временно преустановено, а техните клирици са поставени в задължителна самоизолация.

Постановяваме в установените от главния държавен лекар на Москва срокове богослужението да се извършва само при участието на клира в храма, както и на сътрудниците и доброволците, чието присъствие е необходимо. След края на литургията за Вход Господен в Йерусалим да се съобщи на енориашите за предписанието на главния държавен лекар на Москва и те да бъдат утешени с отеческо слово“.

Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) заяви, че с малки изключения руските свещеници се държат отговорно и правят всичко възможно да предпазят енориашите. Той сравни с фарисеите онези клирици, които се възползват от ситуацията, за да демонстрират „безстрашие“, докато всъщност проявяват безотговорност за здравето на повереното им паство.

В Москва (население около 12 млн) болните са близо десет хиляди души, а починалите петдесет и осем. Всеки ден в руската столица се разболяват над хиляда души. Осем са болните московски свещеници, част от тях са приети за болнично лечение, за трима диагнозата се уточнява. Информацията излиза официално от Работната група към Московска патриаршия за координиране на дейността на църковните инстицуии в условията на епидемията.

Църквата не укрива информацията за заболелите свещеници, но затваря храмовете, за да предпази техните събратя и вярващите, които биха се заразили при близко общуване. Клириците от тези храмове са поставени в самоизолация и не общуват с вярващите (на снимката: затворен заради карантина московски храм).

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69497/view,article/