ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
Events on 08 сеп. 2022 - четвъртък
Events on 10 сеп. 2022 - събота
Events on 12 сеп. 2022 - понеделник
Events on 15 сеп. 2022 - четвъртък
Events on 19 сеп. 2022 - понеделник
Events on 20 сеп. 2022 - вторник
Events on 23 сеп. 2022 - петък
Events on 26 сеп. 2022 - понеделник
Events on 28 сеп. 2022 - сряда
Events on 29 сеп. 2022 - четвъртък
Events on 30 сеп. 2022 - петък

Новини от православна България

Свети Дух – празник на град Ябланица

Снимка

 

По традиция в храм „Св. Троица“ – гр. Ябланица в понеделника след Петдесетница – празникът на Светия Дух, беше отслужена св. Божествена Литургия, възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха ст. ик. Любомир Казашки, председателят на църковното настоятелство на храма свещеноиконом Павлин Петров и дякон Андроник Попов. Този ден също така и е празник на гр. Ябланица, като в храма молитвено присъства и кметът на Община Ябланица инж. Найден Найденов и други официални лица.

Митрополит Гавриил честити празника и произнесе проповед.

На Петдесетница апостолите се превръщат от бедни и неграмотни рибари в премъдри ловци на човеци, приели са дар от Св. Дух и са проговорили на различни езици, които не са знаели дотогава. Св. ап. Петър произнася своята първа боговдъхновена проповед и повече от три хиляди души са повярвали и са се кръстили. До ден днешен Св. Дух обитава в Църквата и нейните Тайнства, като в най-великото от тях – Св. Причастие, ние се съединяваме с Господа. Св. Дух дарува на хората мъдрост, смелост и радост според тяхната вяра, та и тук на земята да намерим истинското щастие, като изпълняваме Божиите заповеди и в бъдеще – живот безкраен, където няма нито болка, ни печал.

26.06.2024_01:43 | Източник: Българска патриаршия 25.06.2024 |
Автор: Ловчанска митрополия

Протойерей Ириней Митов и режисьорът Атанас Христосков в новия брой на „Стълба към небето“ (ВИДЕО) /21.06.2024/

Снимка

 

Софийската света митрополия представя на зрителите новия епизод на предаването „Стълба към небето“ в YouTube канала на „Епархийски глас ТВ“. Можете да го гледате във видеото по-долу.

В първата част на програмата предлагаме слово за Задушница от архим. Александър (Петранов), духовно чадо на св. Серафим Софийски.

След това ще поговорим за големия празник Петдесетница заедно с протойерей Ириней Митов, свещеник в храм „Всех Святих“ в софийското село Чепинци и в Обрадовския манастир „Св. вмчк. Мина“.

А накрая посрещаме в студиото на „Стълба към небето“ режисьора Атанас Христосков, с когото ще представим изключително интересната платформа „Есториум” (www.estorium.org).

Предаването „Стълба към Небето“ може да гледате и в телевизионния ефир на „Канал 3“ в нeделя след 10:30 ч., както и да го слушате по радио „Епархийски глас“ в понеделник и сряда от 13:30 ч.

 

26.06.2024_01:36 | Източник: Българска патриаршия 25.06.2024 |
Автор: Софийска митрополия

 

В Софийската духовна семинария се открива годишната изложба по иконопис и дърворезба

Снимка

 

На 25 юни, вторник, от 14 ч. в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ ще бъде открита годишната изложба на курсовете по иконопис и дърворезба. В тях се обучават семинаристи под ръководството на утвърдени професионалисти – иконописците Елеонора Караиванска и Галин Паскалев и дърворезбара Николай Иванов.

Заниманията с църковно изкуство се провеждат в семинарията от 2016 г. и в тях се включват учениците от 8. (първи семинарски) клас. Подходът на преподавателите е задълбочен и изисква сериозно отношение и от страна на семинаристите. В началото на годината се провежда входен изпит по рисуване, защото в иконографията е необходим не само интерес към рисуването, но е важно младежите да имат и талант. В тазгодишния курс по иконопис се обучават петнадесет ученици и затова с тях се занимават двама преподаватели. Целта е да се отдели достатъчно време и внимание за обучението на всеки от младите творци.

В навечерието на откриването на изложбата преподавателката Елеонора Караиванска сподели за Двери: „Има много талантливи деца. В момента две момчета се подготвят с уроци по рисуване с цел да кандидатстват в Художествената академия, Великотърновския университет или друг ВУЗ, който ще им даде необходимата подготовка, за да продължат да се занимават професионално в сферата на църковните изкуства“.

На откриването на експозицията утре семинаристите ще получат сертификати за успешно завършен курс по иконопис, съответно по дърворезба.

Тази година в изложбата ще бъдат включени произведения и на преподавателите – икони и дърворезби, което ще е допълнително вдъхновение за младите творци.

Снимките са от откриването на изложбата през миналата година:

Снимка

Снимка

Снимка

25.06.2024_07:59 | Източник: Българска патриаршия 24.06.2024 |
Автор: Софийска митрополия

Столичният храм „Св. Дух“ тържествено отбеляза храмовия си празник

Снимка

 

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на столичния храм „Св. Дух“ в кв. „Надежда“.

В църквата, посветена на Третото Лице на Света Троица – Светия Животворящ Дух, литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Коцев, ставрофорен иконом Ангел Янъков, ставрофорен иконом Константин Вълчев, предстоятел на тържествуващия храм, иконом Методий Корчев, протойерей Йоан Маджуров от храмовото духовенство, протойерей Георги Марков, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от храмовия певец г-н Марио Стоименов, подпомогнат от г-н Ангел Младенов, а литургийните от смесения хор при храма.

В храма за съборна молитва се събраха десетки вярващи от цяла София, които в единомислие възхвалиха Светия Дух и отново, и отново просеха Неговите благодатни дарове. Храмовият празник бе уважен от кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов.

Тържествуващият храм, изпълнен с въцърковена енория в молитвена тишина участваше в светата богослужба. Мнозина се бяха подготвили и в края на литургията пристъпиха да се причастят със св. Христови Тайни.

В края на богослужбата, с празнично пастирско слово епископ Поликарп се обърна към присъстващите. Той говори за историята и духовния смисъл на днес чествания празник, за апостолите и за предадената чрез тях благодатна приемственост, и за това как да приемем и запазим даровете на Светия Дух.

“Днес ние виждаме Светия Дух във вид на огнени езици, защото всяко Негово явяване и проявление е именно в това, Той да обнови, да затопли и да вдъхнови творението. Той показа какво е необходимо на всеки, който иска да бъде проповедник на Евангелието в света, какво трябва да бъде славото му – огнено, живо, пламенно. Слово, което да изгаря греха и врага на човешкото спасение, огън, който показва, че делото Божие е сериозно, и е необходимо с внимание и всеотдайност да се отнасяме към него… Нека се възрадваме, като едно голямо православно семейство и се развеселим в Бога! Да Му благодарим за великите благодеяния към всеки един от нас! Да бъдем подражатели на Бога, особено в градивността, за да може талантите, които ни е дал и които са осветени от Светия Дух, да надграждаме, развиваме с трудолюбие и да послужим като бъдем пример за тези до нас и около нас.” – каза в словото си владиката и поздрави всички, които днес празнуват своя личен празник, тъй като денят съвпадна с празника Рождество на св. Йоан Предтеча.

С гръмко многолетствие завърши духовното тържество. Владиката благодари на предстоятеля на храма и на всички, които се трудят и молят в него, и преподаде благослова на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

В чест на празника и заради символичното изобразяване на Светия Дух в образ на гълъб бе изпълнена създадената от няколко години традиция. Епископ Поликарп, архимандрит Евтимий и предстоятелят отец Константин пуснаха в двора на църквата по един бял гълъб.

Всички дошли да влязат в радостта на енорията бяха нагостени с вкусно ароматно ястие.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК


25.06.2024_07:47 | Източник: Българска патриаршия 24.06.2024 |
Автор: Софийска митрополия

 

Педесетница – храмов празник на столичната църква „Св. Троица”, кв. „Гео Милев“

Снимка

 

В неделния ден на 23 юни, Православната църква тържествено отбелязва празника Петдесетница. В този ден своя храмов празник отбелязва столичната църква „Св. Троица“, кв. „Гео Милев“.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник – председател на Светия Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол там бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Димитров, предстоятел на храма, протойерей Йоан Попиванов, протойерей Илия Павлов, протойерей Владимир Каральов, протойерей Андон Софиин, протойерей Петър Кудузки, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Филип Стойчев.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от клиросни певци, а на светата Литургия от смесения хор при храма. Множество християни молитвено съучастваха в празничното богослужение.

Преди светата Евхаристия за „четец“ бе постриган благоговейният мъж Жельо, който ще подпомага свещениците в техните трудове и служение.

След светата Литургия по традиция беше извършено последованието на вечернята, на която бяха прочетени коленопреклонните молитви за прошка на прегрешенията на всички, за придобиване на мирен дух, за окриляне в единомислие и за всички покойници, чрез което моление всички се подготвят с добри мисли и живот за слизането на Светия Дух, Който да изпълни всички със Своята благодат и дари на всеки пламенен дух, единство, мир и постоянство в духовния живот в свидетелството на вярата.

В края на богослужбата епископ Поликарп се обърна към многолюдното църковно събрание.

“Това, което отбелязваме и почитаме днес, е явяването пред света на светата и единосъщна Троица, на Отец, Син и Свети Дух. Когато сме в църквата, и когато искаме да преуспяваме духовно, трябва да тупти в нашите взаимоотношения единомислие, както с Бога, така и между нас. Единомислието е залогът на онова, което днес отбелязваме, онова което е много трудно да постигнем във взаимоотношенията си, но не е невъзможно. Възможно е, когато имаме послушание и доверие към Бога. Тогава идва единомислието, когато сме смирени и послушни, а това се проявява в контактите ни с ближните. Това показваме с нашето присъствие в храма, да се извисяваме духовно, и да станем “нова твар” – твар, обновена в Христа и облагодатена от Светия Дух. Стоейки днес, знаем, че отваряйки сърцето си, Бог ще ни научи на всичко, което е потребно и необходимо за спасение и вечен живот. Молим се днес, на днешния празник, Бог да ни благослови. Нека да обикнем Бог, да прегърнем Сина – Иисус Христос, и да станем обиталище на Светия Дух.” – каза в словото си епископ Поликарп.

Той благодари на свещенослужителите за техните неуморни трудове за благолепието на храма, за стремежа им да развиват енорията, благодари на вярващия народ за участието им в празника Петдесетница и затова, че показват своята православна вяра, която е жива, действена и спасителна.

От името на духовенството, църковното настоятелство и цялата енория предстоятелят протойерей Георги Димитров благодари на епископ Поликарп за съвместното богослужение и му отправи благопожелания. За всички дошли да влязат в радостта на енорията, църковното настоятелство бе подготвило празнична почерпка.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК


25.06.2024_07:41 | Източник: Българска патриаршия 24.06.2024 |
Автор: Софийска митрополия

 

Свети Дух и Еньовден в Асеновград

Снимка

 

На 24 юни – първият ден след Петдесетница, Светата Църква почита третото Лице на Светата Троица  – Светият и Животворящ Дух Господен, и същевременно чества Рождението на Св. Йоан Кръстител (Еньовден). По случай празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия в старинния храм „Св. Йоан Предтеча“ в Асеновград.

С Владиката съслужиха: архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник, йеромонах Петър Еремеев – клирик на Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, енорийският свещеник и член на Епархийския съвет протойерей Никола Янев, свещеноиконом Василий Кашоров и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На светата богослужба присъстваха кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев, подп. Валери Витанов – командир на противотанковия батальон при 4-ти артилерийски полк, председателят на Общинския съвет на Асеновград г-н Иван Иванов, г-н Радомир Чолаков, г-н Вакрил Запрянов – ктитор на храмове, офицери от военното формирование и много благочестиви християни от града и епархията, дошли с вяра и любов да изпросят молитвеното застъпничество пред Бога на св. Йоан Кръстител, Предтеча Господен.

В края на богослужението Пловдивският митрополит Николай се обърна към всички с архипастирско слово за празника.

От името на църковното настоятелство и на енориашите протойерей Никола Янев поднесе в дар на Владиката комплект архиерейски кръст и енголпие в знак на признателност и синовна обич.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Снимки


25.06.2024_07:36 | Източник: Българска патриаршия 24.06.2024 |
Автор: Пловдивска митрополия

 

Духовно тържество в Дивотинската света обител по повод празника на Светия Дух

Снимка

 

С особена тържественост и тази година бе отбелязан храмовият празник на Дивотинската света обител „Света Троица“, намиращ се край гр. Банкя. Тържеството тази година бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Йоаким, игумен на светата обител, архим. Яков, игумен на Бистришкия манастир „Св. Йоаким и Анна“, архим. Пимен, игумен на Германския манастир и свещеници от Софийска епархия, както и дякон Слави Спасов. Песнопенията на богослужбата бяха изпълнени от ученици от Софийската семинария, водени от архим. Мелетий, зам.- ректор на духовното училище.

В края на богослужението митрополит Григорий се обърна със слово, в което каза, че „през вчерашния ден Светата Църква тържествено отбеляза празника Петдесетница – слизането на Светия Дух върху светите апостоли и всички събития, свързани с това слизане. Защото знаем, че освен това силно впечатляващо слизане на Дух Светий – със силен шум, като от силен вятър, с огнени езици, които се спряха над всеки един от апостолите, сме свидетели чрез песнопенията и четенията във вчерашния ден и на всички други чудеса, които се случиха.

Светите апостоли проговориха чужди езици. Смело излязоха по улиците и проповядваха Господа Иисуса Христа. Бяха още тогава заплашвани да мълчат. Бяха обвинявани, че са се опили със сладко вино, но нищо не беше в състояние да ги спре да започнат своята благовестническа, апостолска дейност и то благодарение на Светия Дух, Който слезе върху тях и ги изпълни.

Този Свети Дух, Който Господ Иисус Христос обеща на светите апостоли, че ще им изпрати Утешител, Който ще ги научи какво да говорят и какво да правят. Този Свети Дух, Който Църквата е отредила след деня на празника Петдесетница тържествено да отбелязваме и честваме в храмовете Господни. Този Свети Дух, Който Господ Иисус Христос предаде само на светите апостоли, а чрез тях и ръковъзлагане на всички последващи епископи, йереи и дякони на светата Църква. Този Свети Дух, Който получава всеки един от нас в тайнството Кръщение и в тайнството Миропомазание… Ние трябва да бъдем жилища на Светия Дух, но жилището на Светия Дух трябва да бъде чисто от грях и беззаконие. Жилището на Светия Дух трябва да бъде изтъкано от добродетели, от добри дела и от вяра в Господа Иисуса Христа, както и любов към Бога и към ближните“, каза митрополит Григорий.

Той обърна внимание, че на днешния ден се чества и празникът на свети Йоан Кръстител, като призова не само днес, но и всеки ден да прибягваме към него в молитва. Молитвеното тържество завърши с многолетствие, а след това в двора на светата обител бе отслужен и водосвет.

Тържественото богослужение бе отслужено в храма „Свети Седемдесет апостоли“, който е вторият храм в светата обител. През юли 2016 г. църквата бе осветена, тогава от Браницкия епископ Григорий, викарий Софийския митрополит, а понастоящем Врачански митрополит. В храм „Св. Седемдесет апостоли” бяха вградени мощи на св. великомъченик Трифон. Припомняме, че в манастира освен съборния храм, посветен на Света Троица, има параклис, посветен на св. богоотци Йоаким и Анна, който днес също има празник, както и храмът, посветен на св. Седемдесет апостоли, който е уникален с това, че последният е единственият в диоцеза на Българската църква, носещ това име.

 

25.06.2024_07:29 | Източник: Българска патриаршия 24.06.2024 |
Автор: Софийска митрополия

 

Честваме паметта на преподобномъченица Феврония и на преподобномъченика Прокопий Варненски

Снимка

 

Света Феврония живяла през III век. От младини тя се посветила на монашески живот, като отишла в един манастир в Месопотамия. Проявявала голямо усърдие в изпълнение на задълженията си, постоянно изучавала и Свещеното Писание. Така станала пример за другите монахини със своето благоразумие и дълбоко смирение.

Един ден обаче в манастира пристигнала войска, изпратена да преследва християните. Монахините се разбягали и се укрили в пусти места извън обителта, но Феврония била болна и не можела да се движи. Войниците съобщили на началника си за младата монахиня, която намерили в манастира. Той я харесал и поискал да я вземе за съпруга на своя племенник, но трябвало преди това тя да се отрече от вярата си в Иисус Христос.

Монахинята Феврония обаче решително отказала както предложението за женитба, защото вече се посветила на Христос, така и да се отрече от вярата си в Него. Тогава по нареждане на военачалника войниците започнали жестоко да я мъчат и накрая я убили с меч.

Светият преподобномъченик Прокопий бил родом от околностите на град Варна. Още преди да навърши пълнолетие той пожелал да стане монах и отишъл в Света гора. Там станал послушник на един отшелник в околностите на скита „Свети Йоан Предтеча“ и след като преминал годините на духовна подготовка и обучение, приел монашество под негово ръководство.

Но след време Прокопий решил да напусне Атон и отишъл в град Смирна (днес Измир, Турция) на малоазийския бряг. За съжаление тук той се поддал на някои изкушения и накрая станало така, че приел мохамеданска вяра. Много скоро обаче съвестта му започнала да го мъчи. Прокопий не издържал на угризенията й и пред всички се отрекъл от новата си вяра, дори я похулил. За тази постъпка веднага го осъдили на смърт. Така младият варненец монах Прокопий пострадал на 25 юни 1810 г. в Смирна.

25.06.2024_07:12 | Източник: БТА 25.06.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Празникът Свети Дух е днес, честваме и рождението на св. Йоан Кръстител (Еньовден)

Снимка

 

Празникът Свети Дух е днес, честваме и рождението на св. Йоан Кръстител (Еньовден).

В деня след голям празник се честват главните участници в него. Затова днес почитаме Светия Дух, второто лице на Светата Троица. На вчерашния празник Той слязъл във вид на огнени езици над апостолите и останалите мъже и жени, ученици на Иисус Христос. Така те получили благодатта на Светия Дух. С нейна помощ те започнали да говорят на разни езици, за да ги разбират всички поклонници в Йерусалим, дошли от различни страни. Христовите апостоли и другите, получили Светия Дух, станали способни мъдро и убедително да проповядват учението на Христос. С тази благодатна сила те стигнали до всички краища на тогавашния познат свят и привлекли към спасителната вяра множество хора от различни народности и вери.

Според християнското учение Бог е един по същност, а троичен по лица: Бог Отец, Бог Син, въплътен в богочовешката личност на Иисус Христос, и Бог Дух Свети. Неговата роля в живота на Църквата, т.е. в живота на християните, е основополагаща. Затова в символа на вярата четем: „(Вярваме) и в Светия Дух, Господ, животворящ, Който изхожда от Отец и на Когото се покланяме заедно с Отеца и Сина“. Изразът „изхожда от Отец“ означава „произлиза от Отец“, но не значи, че се създава от Него, защото Духът е Бог, едно от лицата на единия троичен Бог – Светата Троица.

Свети апостол Павел пише, че плодовете на Светия Дух са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание.

Честваме също празника Рождество на свети Йоан Предтеча и паметта на свети Никита Ремесиански.

Днес е един от празниците през годината, посветени на свети Йоан Кръстител и Предтеча на Иисус Христос. Нарича се Еньовден (името Еньо е производно от „Йоан“ през „Яни“). На този ден той е роден. Според евангелието от Лука това станало шест месеца преди Рождество Христово. Неговите родители, свещеник Захария и Елисавета, дълго нямали деца и горещо се молели Бог да ги дари с рожба. Един ден архангел Гавриил известил на Захария, че молитвите им са чути и ще имат син, когото ще нарекат Йоан.

Захария не можел да повярва. Затова му било казано, че ще онемее и няма да може да говори, докато обещаното от Бог не се сбъдне. Когато се родило детето, по еврейския обичай на осмия ден след раждането му то било наречено с името Йоан. Едва тогава Захария проговорил и благодарил на Бог. А на детето казал: „Ти ще вървиш пред лицето на Господ, за да приготвиш Неговите пътища и да дадеш на народа Му да познае спасението чрез прощаване на греховете им“.

Когато Йоан пораснал, за известно време се уединил в пустинята и с пост, и молитва се подготвил за служението си. Сетне започнал да проповядва покаяние и да кръщава хората в река Йордан в знак на очистване на греховете. Той свидетелствал на всички и за Иисус, като идващия Спасител на света. А Христос го нарича „най-велик сред родените от жена“.

Свети Никита живял през IV век. Той бил родом от област Илирик. Получил високо образование и приел християнството. След време, благодарение на добродетелите си, бил избран за епископ на град Ремесиана (днес Бела паланка, Пиротско, в Сърбия). Като местен жител той проповядвал християнската вяра на даки и траки, според древни източници дори покръстил бесите. Тази негова успешна дейност е описана и високо оценена от съвременниците му. Свети Никита починал в началото на V век.

24.06.2024_09:47 | Източник: БТА 24.06.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Петдесетница в Пловдив

Снимка

 

На Осмата нeделя подир Пасха светата Православна църква отбелязва всяка година своя рожден ден Петдесетница – слизането на третото Лице на Света Троица – Бог Дух Свети над Христовите ученици в йерусалимската горница преди почти 2000 години.

В навечерието на празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Празничната архиерейска вечерня с петохлебие в храм „Св. Троица“ в Пловдив.

На следващата сутрин архипастирят на Пловдивска епархия възглави Божествената света Литургия, с която честваме слизането на Дух Свети и основаването на земната Църква.

В съслужение с Владиката бяха: архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник, йеромонах Петър Еремеев – клирик на Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов – ректор на ПДСиА „Свв. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев, ставрофорен свещеноиконом Георги Славчев – старши епархийски съветник и председател на храм „Св. Троица“, свещеник Ангел Ангелов – духовен надзорник, свещеник Павлин Ангелов и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

След светата Литургия бе отслужена и празнична вечерня, по време на която при запяването на Великия прокимен “Кой Бог е велик” митрополит Николай разхвърли из храма орехова шума – символ на Светия Дух, слязъл във вид на огнени езици върху светите апостоли, и прочете първата коленопреклонна молитва към Бог Отец. Втората молитва към Бог Син отправи архимандрит Максим. В нея изпросваме от Господ Иисус Христос да ни даде дух на премъдрост, разум и страх Божий. Третата молитва прочете отец Тодор Хаджиев, който измоли от Бог милост за починалите.

Изпълнилият храма Божий народ с радост участваше молитвено в светата Литургия, благодарейки на Всеподателя Бога за великите Му благодеяния към Неговите последователи и към целия свят. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва.

В края на светата служба архипастирят на Пловдивска епархия произнесе боговдъхновено слово за празника.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Празникът продължи в двора на храма с музикална програма, изпълнена от танцова формация „Балканджии“.

Снимки от Архиерейска вечерня

Снимки от архиерейска света Литургия


23.06.2024_19:30 | Източник: Българска патриаршия 23.06.2024 17:04 |
Автор: Пловдивска митрополия