ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
Events on 30 май 2022 - понеделник
Events on 02 юни 2022 - четвъртък
Events on 06 юни 2022 - понеделник
Events on 07 юни 2022 - вторник
Events on 09 юни 2022 - четвъртък
Events on 13 юни 2022 - понеделник
Events on 14 юни 2022 - вторник
Events on 16 юни 2022 - четвъртък
Events on 17 юни 2022 - петък
Events on 21 юни 2022 - вторник
Events on 23 юни 2022 - четвъртък
Events on 27 юни 2022 - понеделник
27 юни
Events on 28 юни 2022 - вторник
Events on 30 юни 2022 - четвъртък

Новини от православна България

Започна регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Снимка

 

Днес, събота, 29 юни, бе дадено началото на регистрирането на участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор (ПИЦС), който ще се проведе в утрешния ден. Регистрацията започна според обявената програма от 10,00 ч. в Канцеларията на Св. Синод, в залата на Висшия църковен съвет от Комисията по пълномощията. Нейните членове са: Сливенски митрополит Арсений, свещ. Ангел Ангелов, свещ. Георди Димитров, дякон Костадин Бойчин, Иван Млечков, Нели Пешакова и Мария Вукашинова.

Негово Високопреосвещенство Стерозагорският митрополит Киприан, говорител на събора, поздрави членовете на комисията и им пожела ползотворна работа.

Днес от 18 часа в старинния храм „Св. София“ ще бъде отслужена архиерейска вечерня, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим. На вечерното богослужение ще се черкуват Предстоятели и представители на Поместните православни църкви, техните делегации, както и делегатите на ПИЦС и гости.

29.06.2024_12:09 | Източник: Българска патриаршия 29.06.2024 |
Автор: Българска патриаршия

Единадесет поместни православни църкви изпращат свои представители за интронизацията в София

Снимка

 

Представители на единадесет поместни православни църкви ще пристигнат в София за интронизацията на новия Български патриарх. Специална комисия организира тяхното посрещане и настаняване у нас. Гостите (около тридесет души) ще започнат да пристигат на 29 юни. Антиохийската църква, Полската църква и тази на Чешките земи и Словакия не изпращат свои представители.

Според полски православни източници техният глава, митр. Сава, е поискал информация от нашия синод кого канят и с кого ще трябва да служат, но не са получили отговор и са се отказали да изпратят свой клирик. Засега и у нас няма официална информация дали ще дойде представител на ПЦУ.

Следва списъкът на гостите от поместните православни църкви:

Вселенска патриаршия

  1. Негово Светейшество Вартоломей, Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх
  2. Халкидонски старши митрополит Емануил.
  3. Деркийски старши митрополит Апостол.
  4. Писидийски митрополит Йов (Геча) – канадски украинец.
  5. Силиврийски митрополит Максим (сръбски възпитаник).
  6. Адрианополски митрополит Амфилохий.
  7. Архимандрит Аетий, велик еклисиарх, началник на Патриаршеската канцелария.
  8. Втори патриаршески дякон Калиник.
  9. Архимандрит Харалампий (Ничев).
  10. Николаос-Георгиос Папахристу, директор на отдела за печат и комуникации.
  11. Темистоклис Караниколас, патриаршески служител.

Александрийска патриаршия

  1. Диосполски митрополит Емануил.

Антиохийска патриаршия

– Не изпраща представител.

Йерусалимска патриаршия

  1. Бостренски митрополит Тимотей, екзарх на Светия гроб в Кипър.
  2. Архимандрит Рафаил, екзарх на Светия гроб в Гърция.

Московска патриаршия

  1. Корсунски и Западноевропейски митрополит Нестор.
  2. Протойерей Владимир Тишчук, представител на РПЦ в София.

Грузинска патриаршия

  1. Митрополит на Гора Андрей.

Сръбска патриаршия

  1. Тимочки митрополит Иларион.
  2. Нишки митрополит Арсений.

Румънска патриаршия

  1. Търговищенски митрополит Нифон, патртиаршески екзарх.
  2. Йеродякон Николае Ифтимиу.

Кипърска архиепископия

  1. Карпасийски епископ Христофор.
  2. Архимандрит Стилиан.

Църква на Гърция

  1. Монемвасийски и Спартански митрополит Евстатий.
  2. Янински митрополит Максим.

Православна църква на Полша

– Не изпраща представител.

Православна църква на Албания

  1. Корчански митрополит Йоан.
  2. Амантийски митрополит Натанаил.

Православна църква на Чешките земи и на Словакия

– Не изпраща представител.

Православна църква на Северна Македония

  1. Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей.
  2. Брегалнишки митрополит Иларион.


29.06.2024_12:00 | Източник: Двери на Православието 27.06.2024 |
Автор: Двери на Православието

 

За първи път Вселенският патриарх ще участва в интронизацията на Българския патриарх в най-новата ни история

Снимка

 

Негово Светейшество Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей ще пристигне на 30 юни в София, за да вземе участие в интронизацията на новия Български патриарх. Това се случва за първи път в най-новата ни история. Интронизациите на патриарсите Кирил, Максим и Неофит са преминали без неговото присъствие.

Десетчленна делегация от Вселенска патриаршия ще придружава патр. Вартоломей в София. В нея са включени старшите митрополити Халкидонски Емануил и Деркийски Апостол, Писидийски митрополит Йов (Геча) – канадски украинец, Силиврийски митрополит Максим (сръбски възпитаник), Адрианополски митрополит Амфилохий, архим. Аетий, велик еклисиарх и началник на Патриаршеската канцелария, вторият патриаршески дякон Калиник, архим. Харалампий (Ничев), Николаос-Георгиос Папахристу, директор на Отдела за печат и комуникации, Темистоклис Караниколас – патриаршески служител.

Патриархът тези дни е на посещение в епархии на Гръцката църква, където митрополитите обичат да го канят (с решение на техния синод, разбира се), а и вярващите се радват да го посрещат, защото поради етническото тъждество за тях той си е „нашият патриарх“. Това посещение в Гърция беше планирано отдавна, а сега се наложи патриархът да го съкрати заради идването в София. При това патр. Вартоломей ще бъде единственият глава на православна църква, който ще присъства на нашето тържество. Обикновено глави на църкви не идват, за да се съсредоточи вниманието на всички към новоизбрания патриарх.


29.06.2024_11:55 | Източник: Двери на Православието 27.06.2024 |
Автор: Двери на Православието

Излезе от печат новият брой 12 на Църковен вестник

Снимка

 

Двадесетият юбилеен международен фестивал на църковната песен „Св. Богородица – Достойно есть“, Поморие, чрез който с красиви песнопения се отдава чест и поклонение прослава на Пресвета Богородица, е основна тема на новия брой.

Подробно за откриването, фестивалните концерти, и Архиерейската света литургия на ХХ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „СВ. БОГОРОДИЦА – ДОСТОЙНО ЕСТЬ“, преминал по призива на новия Сливенски митрополит Арсений под мотото на благодарността, може да четете на стр. 1, 4-5.

Знаков юбилей през тази година се отбелязва в Лясковския манастир „Свв. Петър и Павел”: 150 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ПЪРВОТО БОГОСЛОВСКО УЧИЛИЩЕ В БЪЛГАРИЯ – ПЕТРОПАВЛОВСКАТА СЕМИНАРИЯ. За всички инициативи, провеждани по този повод в манастира под старшинството на игумения Елисавета, с благословението на Великотърновския митрополит Григорий, четете на стр. 3.

В рубриката „Хроника от БПЦ-БП” специално място е отредено на отбелязването на големия празник Възнесение Господне (Спасовден) по епархиите на страната.

Отговорен редактор на броя: Анула Христова

29.06.2024_11:36 | Източник: Българска патриаршия 28.06.2024 |
Автор: Българска патриаршия

Честваме паметта на светите апостоли Петър и Павел – Петровден

Снимка

 

Петър и Павел били най-видните сред апостолите на Иисус Христос. Средновековна традиция ги нарекла по гръцки „корифеи“, което на български е предадено като „първовърховни“. За Петър се говори в евангелията и в книгата „Деяния апостолски“, а за Павел – в „Деяния апостолски“ и в посланията му.

Апостол Петър, родом от галилейското градче Витсаида, бил един от дванадесетте ученици на Христос, призован заедно с брат си Андрей. Андрей пръв бил повикан и после основателно е наречен „първозвани“, но Петър го „изпреварил“ с усърдието и бързите си реакции на запитвания или действия на Учителя.

След Петдесетница апостол Петър проповядвал в Йерусалим, в Антиохия (Сирия) и накрая в Рим. Написал две послания до християните в Мала Азия. В тях препоръчва на вярващите: „Бъдете трезви, бъдете бодри, защото вашият противник, дяволът, като лъв обикаля и търси кого да глътне; противостойте му с твърда вяра, като знаете, че такива също страдания сполетяват и братята ви по света“.

Апостол Павел не бил сред учениците на Христос, дори бил гонител на първата християнска общност, произлязла от повярвали в Христос юдеи. Но докато пътувал за град Дамаск да преследва там юдеите, преминали към християнството, му се явил Христос и оттогава гонителят коренно се променил – станал ревностен християнин и проповедник на новата вяра. Роден в разсеяние (диаспора), той насочил проповедта на вярата към хората извън Палестина и започнал да привлича в Църквата хора, които не са евреи. Проповядвал по цялото Средиземноморие, претърпял много изпитания и завършил живота си в Рим. Оставил 14 писма (послания), които са пространни и задълбочени разработки по въпроси на вярата.

Според преданието двамата апостоли пострадали в Рим на днешния ден в 67 г., по времето на император Нерон. Петър бил разпънат на кръст, а Павел – посечен с меч.

29.06.2024_11:03 | Източник: БТА 29.06.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Проследете на живо тържествените богослужения, избора и интронизацията на новия Български патриарх

Снимка

 

Всички тържествени богослужения, началото на Патриаршеския избирателен църковен събор, интронизацията и първата патриаршеска литургия може да бъдат проследени на живо в официалната страница на Св. Синод във фейсбук.

29 юни

18.00 ч. – Архиерейска вечерня в старинен храм „Св. София“, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим. На вечерното богослужение се черкуват Предстоятели и представители на Поместните православни църкви, техните делегации, както и делегатите на ПИЦС и гости;

30 юни

8.20 – 8.30 ч. – Кратък молебен при откриването на Събора, отслужен от Наместник-председателя на Св. Синод;

14.30 ч. – Обявяване името на новоизбрания Български патриарх;

15.00 ч.- 17.45 ч. – Интронизация на новоизбрания Български патриарх и молебен;

01 юли 

9:00 ч. – Първа патриаршеска света литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски“


28.06.2024_16:32 | Източник: Българска патриаршия 28.06.2024 |
Автор: Българска патриаршия

 

Среща на Сливенския митрополит Арсений със свещениците от гр. Сливен и духовната околия

Снимка

 

На 27 юни в сградата на Сливенска св. митрополия Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений се срещна с духовенството на гр. Сливен и духовната околия. В дух на братолюбие протече срещата на свещениците, които споделиха енорийски проблеми и обсъдиха важни църковно-просветни въпроси със своя архипастир.

Владиката изрази готовност за съдействие по поставените проблеми и въпроси пред институциите, и с общи усилия да извършват все така с усърдие и постоянство пастирската си служба в енориите.

28.06.2024_16:27 | Източник: Българска патриаршия 28.06.2024 |
Автор: Сливенска митрополия

Мощите на свети патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София за интронизацията на новия Български патриарх /29 юни в 11 часа/

Снимка

 

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП мощите на светия патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София. Светинята ще бъде донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Мощите ще бъдат посрещнати в събота – 29 юни в 11 часа.

Светинята ще бъде поставена до чудотворната икона на Майката Божия – „Достойно есть“, като по този начин новоизбраният Български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриа

28.06.2024_16:20 | Източник: Българска патриаршия 27.06.2024 |
Автор: Българска патриаршия

Нова книга за децата на България: „Св. Гавриил Ургебадзе“

Снимка

 

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил скоро на книжния пазар в България се очаква да излезе новото издание на Ловчанска Епархия от поредицата „За децата на България“. Това е деветото издание от поредицата и е посветено на преподобния Гавриил Ургебадзе, изповедник и юродив заради Христа, един от най-великите светци на нашето време. Изданието e украсено от прекрасните икони и илюстрации на талантливата кипърска художничка Марина Папагеоргиу и бяха любезно преотстъпени на издателството на Епархията от „Trisagion films“.

Обичан по целия свят и прославян заради многобройните чудеса на изцеления, свети Гавриил е един от най-почитаните светци и в България. На него са посветени част от най-хубавите православни издания в страната ни, сред които „Венецът на стареца“, „Последен сред първите“ и „Св. Гавриил: чудеса и поучения“.

Уверени сме, че настоящето издание ще послужи за радост и вдъхновение на много детски сърца, за възхвала и любов към нашия Господ Иисус Христос, така че и от устата на децата на България ще слушаме: „Преподобни отче Гаврииле, моли Бога за нас!“.

28.06.2024_16:16 | Източник: Българска патриаршия 27.06.2024 |
Автор: Ловчанска митрополия

Окръжно на Св. Синод за молитвени прошения при провеждането Патриаршеския избирателен църковен събор и тържествен камбанен звън

Снимка

 

  • Съобщаваме, че Св. Синод в заседанието си на 12.06.2024 г., прот. № 10 – пълен състав, в изпълнение на чл. 41, чл. 43, ал. 1 и чл. 47, ал. 5 от УБПЦ – БП, съобразно свое предходно решение от Синодалното си заседание от 19.03.2024 г., прот. № 7 – пълен състав, с което се свиква ІV Патриаршески избирателен църковен събор на 30 юни т.г. (неделя) – Събор на св. Дванадесет апостоли реши:

    В храмовете и манастирите на 15-те епархии от диоцеза на БПЦ – БП, както и в ставропигиалните св. обители, Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“, Семинариите и параклиса на Богословския факултет „Св. Климент Охридски“ при СУ на 30 юни т.г. при съобщаване името на новоизбрания Български патриарх от говорителя на събора камбаните да бият тържествено в продължение на 30 минути, а сутринта при извършване на неделното богослужение свещенослужителите да отправят следните прошения при провеждане на Църковен събор:

    На проскомидията

    – църковно-славянски език

    Господи, Иисусе Христе, Боже наш, приими жертву сию во оставление грехов рабов Твоих всех верних синов святия Церкве Твоея Болгарския, сошедшихся во еже соборне разсудити и устроити, яже ко благо святей Церкви, благообразно и по чину бивати долженствуют. Всеусердно молим, Тя, Господи и Боже наш, о благопоспешении святаго дела Собора сего, и о блазе отечества и всего народа нашего: благослови убо, Господи, умудри, просвети, и укрепи всех нам Собор в дел их, яко да учинят и совершат вся во славу Твою и ко общей всех ползе изрядней.

    – български език

    Господи Иисусе Христе Боже наш, приеми тая жертва за прошка греховете на Твоите раби, – всички верни синове на светата Твоя Българска Църква, – които се събраха, за да разсъдят съборно и устроят, което трябва да бъде благоприлично и чинно за доброто на светата Църква. Всеусърдно Те молим, Господи и Боже наш, за добрия успех на светото дело на тоя Събор, и за доброто на отечеството и целия наш народ: благослови, прочее, Господи, умъдри, просвети и укрепи всички на Събора в делата им, та да устроят и извършат всичко в Твоя слава и за обща изрядна полза на всички.

    На великата ектения

    – Църковно-славянски език

    О еже силою и действом, и наитием Святаго Духа благословити дело Священного собора сего во славу Свою и Церкве Своея во благо, Господу помолимся.

    О еже членом Собора благопоспешство подати, и дело их к соворшению произвести благодатию Святаго Духа, Господу помолимся.

    – Български език

    За да благослови със силата и действието и слизането на Светия Дух делото на тоя Свещен Събор за Своя слава и доброто на Църквата Си, на Господа да се помолим.

    За да даде на членовете на Събора добър успех и делото им с благодатта на Светия Дух да приведе до съвършенство, на Господа да се помолим.

    На сугубата ектения

    – Църковно-славянски език

    Призри, Человеколюбче, милостивним Твоим оком на Священний собор сей, и благое дело его благослови, во еже благополучно в славу Твою совершити е, молим Ти ся, услиши и помилуй.

    Во славу Твою вся творити повелевий, Господи, подажд рабом Твоим членом Священнаго собора сего к совершению поспешство благополучное, здравие же и мудрост с благоденствие, молим Ти ся, всещедрий Творче, услиши и милостивно помилуй.

    – Български език

    Погледни, Човеколюбче, с милостивото Си око на тоя Свещен Събор, и благослови неговото добро дело, за да го завърши благополучно в Твоя слава, молим Ти се, чуй и помилвай.

    Господи, Който заповяда всичко да вършим в Твоя слава, дай на рабите Си членове на тоя Свещен Събор здраве и мъдрост с благоденствие и благополучно съдействие за изпълнение, молим Ти се, всещедри Творче, чуй и помилвай.

    28.06.2024_15:58 | Източник: Българска патриаршия 27.06.2024 |
    Автор: Българска патриаршия