ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
Events on 14 май 2024 - вторник
Events on 15 май 2024 - сряда
Events on 16 май 2024 - четвъртък
Events on 20 май 2024 - понеделник
Events on 23 май 2024 - четвъртък
Events on 27 май 2024 - понеделник
Events on 29 май 2024 - сряда
Events on 30 май 2024 - четвъртък
Events on 31 май 2024 - петък
31 май
Events on 01 юни 2024 - събота

Новини от православна България

Проследете на живо тържествените богослужения, избора и интронизацията на новия Български патриарх

Снимка

 

Всички тържествени богослужения, началото на Патриаршеския избирателен църковен събор, интронизацията и първата патриаршеска литургия може да бъдат проследени на живо в официалната страница на Св. Синод във фейсбук.

29 юни

18.00 ч. – Архиерейска вечерня в старинен храм „Св. София“, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим. На вечерното богослужение се черкуват Предстоятели и представители на Поместните православни църкви, техните делегации, както и делегатите на ПИЦС и гости;

30 юни

8.20 – 8.30 ч. – Кратък молебен при откриването на Събора, отслужен от Наместник-председателя на Св. Синод;

14.30 ч. – Обявяване името на новоизбрания Български патриарх;

15.00 ч.- 17.45 ч. – Интронизация на новоизбрания Български патриарх и молебен;

01 юли 

9:00 ч. – Първа патриаршеска света литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски“


28.06.2024_16:32 | Източник: Българска патриаршия 28.06.2024 |
Автор: Българска патриаршия

 

Среща на Сливенския митрополит Арсений със свещениците от гр. Сливен и духовната околия

Снимка

 

На 27 юни в сградата на Сливенска св. митрополия Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений се срещна с духовенството на гр. Сливен и духовната околия. В дух на братолюбие протече срещата на свещениците, които споделиха енорийски проблеми и обсъдиха важни църковно-просветни въпроси със своя архипастир.

Владиката изрази готовност за съдействие по поставените проблеми и въпроси пред институциите, и с общи усилия да извършват все така с усърдие и постоянство пастирската си служба в енориите.

28.06.2024_16:27 | Източник: Българска патриаршия 28.06.2024 |
Автор: Сливенска митрополия

Мощите на свети патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София за интронизацията на новия Български патриарх /29 юни в 11 часа/

Снимка

 

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП мощите на светия патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София. Светинята ще бъде донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Мощите ще бъдат посрещнати в събота – 29 юни в 11 часа.

Светинята ще бъде поставена до чудотворната икона на Майката Божия – „Достойно есть“, като по този начин новоизбраният Български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриа

28.06.2024_16:20 | Източник: Българска патриаршия 27.06.2024 |
Автор: Българска патриаршия

Нова книга за децата на България: „Св. Гавриил Ургебадзе“

Снимка

 

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил скоро на книжния пазар в България се очаква да излезе новото издание на Ловчанска Епархия от поредицата „За децата на България“. Това е деветото издание от поредицата и е посветено на преподобния Гавриил Ургебадзе, изповедник и юродив заради Христа, един от най-великите светци на нашето време. Изданието e украсено от прекрасните икони и илюстрации на талантливата кипърска художничка Марина Папагеоргиу и бяха любезно преотстъпени на издателството на Епархията от „Trisagion films“.

Обичан по целия свят и прославян заради многобройните чудеса на изцеления, свети Гавриил е един от най-почитаните светци и в България. На него са посветени част от най-хубавите православни издания в страната ни, сред които „Венецът на стареца“, „Последен сред първите“ и „Св. Гавриил: чудеса и поучения“.

Уверени сме, че настоящето издание ще послужи за радост и вдъхновение на много детски сърца, за възхвала и любов към нашия Господ Иисус Христос, така че и от устата на децата на България ще слушаме: „Преподобни отче Гаврииле, моли Бога за нас!“.

28.06.2024_16:16 | Източник: Българска патриаршия 27.06.2024 |
Автор: Ловчанска митрополия

Окръжно на Св. Синод за молитвени прошения при провеждането Патриаршеския избирателен църковен събор и тържествен камбанен звън

Снимка

 

  • Съобщаваме, че Св. Синод в заседанието си на 12.06.2024 г., прот. № 10 – пълен състав, в изпълнение на чл. 41, чл. 43, ал. 1 и чл. 47, ал. 5 от УБПЦ – БП, съобразно свое предходно решение от Синодалното си заседание от 19.03.2024 г., прот. № 7 – пълен състав, с което се свиква ІV Патриаршески избирателен църковен събор на 30 юни т.г. (неделя) – Събор на св. Дванадесет апостоли реши:

    В храмовете и манастирите на 15-те епархии от диоцеза на БПЦ – БП, както и в ставропигиалните св. обители, Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“, Семинариите и параклиса на Богословския факултет „Св. Климент Охридски“ при СУ на 30 юни т.г. при съобщаване името на новоизбрания Български патриарх от говорителя на събора камбаните да бият тържествено в продължение на 30 минути, а сутринта при извършване на неделното богослужение свещенослужителите да отправят следните прошения при провеждане на Църковен събор:

    На проскомидията

    – църковно-славянски език

    Господи, Иисусе Христе, Боже наш, приими жертву сию во оставление грехов рабов Твоих всех верних синов святия Церкве Твоея Болгарския, сошедшихся во еже соборне разсудити и устроити, яже ко благо святей Церкви, благообразно и по чину бивати долженствуют. Всеусердно молим, Тя, Господи и Боже наш, о благопоспешении святаго дела Собора сего, и о блазе отечества и всего народа нашего: благослови убо, Господи, умудри, просвети, и укрепи всех нам Собор в дел их, яко да учинят и совершат вся во славу Твою и ко общей всех ползе изрядней.

    – български език

    Господи Иисусе Христе Боже наш, приеми тая жертва за прошка греховете на Твоите раби, – всички верни синове на светата Твоя Българска Църква, – които се събраха, за да разсъдят съборно и устроят, което трябва да бъде благоприлично и чинно за доброто на светата Църква. Всеусърдно Те молим, Господи и Боже наш, за добрия успех на светото дело на тоя Събор, и за доброто на отечеството и целия наш народ: благослови, прочее, Господи, умъдри, просвети и укрепи всички на Събора в делата им, та да устроят и извършат всичко в Твоя слава и за обща изрядна полза на всички.

    На великата ектения

    – Църковно-славянски език

    О еже силою и действом, и наитием Святаго Духа благословити дело Священного собора сего во славу Свою и Церкве Своея во благо, Господу помолимся.

    О еже членом Собора благопоспешство подати, и дело их к соворшению произвести благодатию Святаго Духа, Господу помолимся.

    – Български език

    За да благослови със силата и действието и слизането на Светия Дух делото на тоя Свещен Събор за Своя слава и доброто на Църквата Си, на Господа да се помолим.

    За да даде на членовете на Събора добър успех и делото им с благодатта на Светия Дух да приведе до съвършенство, на Господа да се помолим.

    На сугубата ектения

    – Църковно-славянски език

    Призри, Человеколюбче, милостивним Твоим оком на Священний собор сей, и благое дело его благослови, во еже благополучно в славу Твою совершити е, молим Ти ся, услиши и помилуй.

    Во славу Твою вся творити повелевий, Господи, подажд рабом Твоим членом Священнаго собора сего к совершению поспешство благополучное, здравие же и мудрост с благоденствие, молим Ти ся, всещедрий Творче, услиши и милостивно помилуй.

    – Български език

    Погледни, Човеколюбче, с милостивото Си око на тоя Свещен Събор, и благослови неговото добро дело, за да го завърши благополучно в Твоя слава, молим Ти се, чуй и помилвай.

    Господи, Който заповяда всичко да вършим в Твоя слава, дай на рабите Си членове на тоя Свещен Събор здраве и мъдрост с благоденствие и благополучно съдействие за изпълнение, молим Ти се, всещедри Творче, чуй и помилвай.

    28.06.2024_15:58 | Източник: Българска патриаршия 27.06.2024 |
    Автор: Българска патриаршия

  • Информация за получаване на входни карти за присъствие на интронизацията на Българския патриарх /28 юни/

    Снимка

     

    Във връзка с интронизацията на Българския патриарх в ПКСХП „Св. Александър Невски“ свеждаме до знанието на православните християни, които заявиха своето желание да съучастват молитвено в духовното тържество на Българската православна църква – Българска патриаршия, че могат да получат своите входни карти в Канцеларията на Св. Синод – София, ул. „Оборище“, № 4 („Архива“ служител: дякон Ангел Воденичаров и Филип Цветанов), в утрешния ден – 28 юни, петък.

    Часове за взимане на входните карти: 

    От 8:30 до 9:30 часа

    От 13:00 до 15:00 часа


    28.06.2024_15:49 | Източник: Българска патриаршия 27.06.2024 |
    Автор: Българска патриаршия

    Работна среща на кметове и директори със Сливенския митрополит Арсений

    Снимка

     

    По покана на кмета на Община Тунджа г-н Станчо Ставрев в сградата на общината се проведе работна среща между кметове, кметски наместници на населени места в общината, директори на общински детски градини и училища със Сливенския митрополит Арсений.

    Поводът за работната среща бе опазването и възстановяването на храмове и довършването на новопостроените на територията на Община Тунджа. Както и належащите ремонтни дейности в храмовете в с. Болярско и с. Златари. Друга тема на разговорите бе сформирането на групи по предмет религия в училищата. На работната среща присъстваха кметът на Община Тунджа, г-н Станчо Ставрев, зам.- кметът г-н Стоян Петков, архим. Димитрий -протосингел на Сливенска св. Митрополия, прот. Панайот Сотиров – духовен надзорник, и г-н Иван Млечков, секретар на митрополията.

    Срещата бе ползотворна и за двете страни, митрополитът изрази готовност за съдействие и подкрепа по необходимост за довършването на строежа на няколкото храма, както и за въвеждането на предмет по религия в няколко населени места по желание на директорите, които изразиха готовност да се сформират групи за новата учебна година.

    28.06.2024_15:43 | Източник: Българска патриаршия 27.06.2024 |
    Автор: Сливенска митрополия

    Празник на св. Дух в храм “Св. Троица” в гр. Ямбол

    Снимка

     

    В първия ден след Петдесетница Светата Църква почита третото Лице на Единия Бог в Троица – Бог Дух Свети. По случай празника Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. Троица“ в гр. Ямбол.

    В съслужение с Владиката бяха: архимандрит Димитрий – протосингел на Сливенска света митрополия и духовен надзорник на Ямболска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Николай Клюнков – архиерейски наместник на Тополовградска духовна околия, ик. Янко Янков, прот. Жельо Иванов – председател на храма, и свещ. Атанас Чулаков.

    Благочестиви миряни изпълниха храма в този празничен ден и се събраха от целия град, за да поздравят новия Митрополит. На богослужбата присъстваха също кметът на Община Ямбол г-н Валентин Ревански, областният управител г-жа Биляна Кавалджиева, кметове на близките общини и села.

    Владиката се обърна с пастирско слово към богомолците, в което изтъкна огромното значение на Бог Свети Дух в живота ни.

    Митрополит Арсений отличи с офикия „свещеноиконом“ председателя на храма отец Жельо Иванов. „Достоин!“ отекна силно и радостно в храма.

    28.06.2024_15:36 | Източник: Българска патриаршия 27.06.2024 |
    Автор: Сливенска митрополия

    Петдесетница в Устремския Манастир „Св. Троица“

    Снимка

    qw

    На Осмата нeделя подир Пасха светата Православна църква отбелязва своя рожден ден, денят на св. Троица.

    В едноименния манастир по повод празника Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений възглави Божествената света Литургия в съслужение с архимандрит Димитрий – протосингел на Сливенска света митрополия, ставрофорен свещеноиконом Николай Клюнков – архиерейски наместник на Тополовградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Николай Димитров – старши епархийски съветник, ик. Йордан Димитров и прот. Тихон Димитров.

    След светата Литургия бе отслужена и празнична вечерня, по време на която при запяването на Великия прокимен “Кто Бог ве́лий” митрополит Арсений разхвърли из храма орехова шума – символ на Светия Дух, слязъл във вид на огнени езици върху светите апостоли, и прочете първата коленопреклонна молитва.

    Манастирът бе изпълнен с боголюбиви християни, дошли да се помолят на св. Троица и да поздравят новия си Архипастир.

    Празничните песнопения изпълниха свещ. Атанас Чулаков, Иван Млечков – секретар на Сливенската митрополия, и Владо Рогачев.

    В края на службата митрополит Арсений произнесе празнично слово за празника и връчи нагръден кръст на архиерейския наместник отец Николай Клюнков за достойната му служба, и в знак на признателност за грижите, които полага за манастира. Архиереят възложи нагръден кръст и на игуменката на манастира монахиня Серафима в израз на благодарност за нейния  монашески труд и за възраждането на Светата обител.


    28.06.2024_15:31 | Източник: Българска патриаршия 27.06.2024 |
    Автор: Сливенска митрополия

    Честваме паметта на светите безсребърници Кир и Йоан и на свети Сергий Магистър

    Снимка

     

    Паметта на светите безсребърници (т.е. лечители-християни, които безплатно лекували болните) Кир и Йоан се чества на 31 януари, на който ден в 392 г. те пострадали заради вярата си в Иисус Христос. Това се случило в египетския град Каноп по време на гонението при император Диоклетиан. А днес си спомняме за откриването и пренасянето на техните мощи, станало в първата половина на V век.

    За да ограничи езическия култ на египеската богиня Изида в Каноп, родното място на мъченика свети Кир, Александрийският архиепископ свети Кирил пренесъл светите мощи на Кир и Йоан в построената още от предшественика му Теофил Александрийски църква в Каноп. Оттогава славата на великите безсребърници и чудотворци се разнесла по света и привличала безбройни поклонници в техния храм, където продължавали да стават изцеления.

    Свети Сергий бил родом от областта на град Амастрида (днес Амастра на черноморския бряг в Турция) и живял през VIII-IX век. Произхождал от род на благородници и заемал висока длъжност в двореца в Цариград, издигнал се до степен магистър. Сергий бил сродник на императрица Теодора, съпруга на император Теофил и защитница на иконопочитанието. Бил образован и усърден християнин, а благодарение на високия пост той много допринесъл за преодоляването на иконоборческата ерес, особено по време на свикания в Цариград събор през февруари 843 г. (когато е обявено тържеството на православието в първата нeделя на Великия пост, наричана оттогава Православна нeделя).

    В същата година по време на военни действия на остров Крит срещу арабите мюсюлмани свети Сергий бил убит в битка и го погребали в манастир, който нарекли „манастира на магистъра“. По-късно мощите му били пренесени в основан от него самия манастир край град Никомидия, Мала Азия.

    28.06.2024_14:50 | Източник: БТА 28.06.2024 07:00 |
    Автор: Проф. Иван Желев