Двери 13 Април 2020

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че от 79 нови случая на заболели през изминалото денонощие, 63 са в Киевско-Печерската лавра. С това общият брой на заразените в най-големия манастирски комплекс в Украйна надхвърли 90. Един от първите разболели се е игуменът – митрополит Павел (Лебед), който вчера беше хоспитализиран в Александровската болница в Киев с усложнения от пневмония. Кметът Кличко заяви, че в лаврата са изпратени мобилни рентгени и медицински екип, който да изследва всички служители в комплекса. „Трябва да имаме реална картина за това огнище на епидемията“, заяви той.
Вчера почина първият заболял населник на лаврата, архимандрит Нектарий, на 73 години. Неговата диагноза беше двустранна пневмония, но в официалното съобщение на лаврата за неговата смърт се казва, че той е бил хоспитализиран, „когато слуховете за коронавирус в лаврата едва започваха“. Архим. Нектарий е бил уважаван клирик и изповедник на много хора.

Днес в болницата е починал още един клирик на лаврата, 47-годишният йеродякон Наум. Смъртта му беше потвърдена от митр. Антоний (Паканич), управляващ делата на УПЦ-МП.Общо в Александровска болница са хоспитализирани 12 души от лаврата.

inx

Киевско-Печерската лавра беше затворена за карантина в началото на април, след като няколко от монасите развиха пневмония. Игуменът митр. Павел (Лебед) заяви, че „ние не сме ангели и също имаме право да боледуваме. Всички имаме белодробни проблеми и вирусни инфекции“, без да назовава коронавируса. Той отказваше да спазва предпазните мерки срещу болестта и призоваваше хората да се събират в храмовете, „да се прегръщат и целуват“.

При тестуването първо бяха потвърдени 4 случая, а след два дни – още 26. Днес общият брой на заболелите надхвърля 90, като не се уточнява каква част от новите случаи са на монаси или послушници. В Лаврата живеят повече от двеста души, в това число и послушници. От тях близо сто са в свещенически сан – презвитери и дякони. В църковната част на комплекса работят и десетки миряни.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков нарече безотговорно струпването на много хора в редица църкви. „Безотговорността и неуважението към човешкото здраве нямат отношение към Бога! Полицията наложи 3 глоби на църковници, а още 12 случая се изследват. У нас има свобода на съвестта, но… имайте съвест!“.

В същото време говорителят на УПЦ-МП митрополит Климент (Вечеря) заяви, че пасхално богослужение с участието на богомолци в лаврата трябва да има въпреки карантината. „Литургията ще се отслужи в двора, пред съборния храм, а вътре няма да има повече от 10 души, както изискват властите“, каза той вчера. „Ние няма да изпълним благословението на патриарх Кирил (Гундяев), който в последно време постоянно призовава енориашите да не ходят в храмовете. В Украинската църква се ръководим от позициите на нашия предстоятел“. Той даде пример и с България, където в периода на извънредно положение храмовете са отворени за енориаши.

Киевският митрополит Онуфрий не е коментирал по никакъв начин ситуацията в Киевско-Печерската лавра, където се намира и неговата резиденция, нито е отправял насоки за поведение на вярващите до настоящия момент. Всички очакват неговото решение и публично обръщение към християните в страната.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69505/view,article/