28 декември 2016 14:43, Българска Патриаршия

Патриаршеско слово при Опелото на приснопаметния митрополит Калиник

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

ЧЕСТНИ ОТЦИ, ОПЕЧАЛЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Бързопреходно е времето и изпитание за човека е целият му земен живот. „Дните на човека са като трева” (Пс. 102:15), „… както капка вода из морето или зрънце пясък” (Сир. 18:8). Блажен обаче е онзи, чиято надежда е в Господа и който полага всичките си упования в силата на Всевишния. Той знае цялата суета на този свят и събира съкровищата си не на тази скръбна земя, а на небесата – там, където „ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат” (Мат. 6:20). Той не се отчайва и в най-тежките мигове на скръб и изпитания, и във всичко вижда Божията свята воля и Неговия благ Промисъл.

Богу било угодно в тези пресветли дни, когато цялата Църква живее под знака на радостта от Рождеството на Богомладенеца, да се простим с обичния наш събрат Врачанския митрополит Калиник. С монаха, духовника и архипастиря, посветил целия си съзнателен живот на Христа Иисуса и на мисията на Неговата света Църква, оставяйки ярка диря в историята на своята обична Родина и на родната ни Православна църква. С архиерея, който беше изобилно дарен от Бога с мъдрост и дълголетие и който независимо от бурното и сложно за Църквата и народа ни време, въпреки всички изкушения и изпитания, през които трябваше да преминем заедно, запази своята вярност към църковното единство и не позволи допуснатото поради външни за Църквата стихии разединение да продължава и да се задълбочава.

Митрополит Калиник израства във вярата и в монашеското житие под ръководството на опитни, високо уважавани духовни наставници. Беше клирик с висока богословска подготовка и богат църковно-административен опит, преминал през най-различни послушания и служения в светата ни Църква. Той беше обичан от своето паство и високо ценен от събратята си в Светия Синод. Ще го запомним като човек с твърд и силен характер, със собствен стил и почерк като църковен администратор и организатор, ревностен във вярата и всеотдаен в своите трудове.

Затова, възлюбени, нека в този тъжен ден, когато заедно извършваме църковното последование на неговото опело, с едни уста и едно сърце да се помолим на Господа Иисуса Христа да приеме при Себе Си обичния наш владика Калиник, като му прости всяко волно и неволно прегрешение и, като истински любящ наш Отец, му отреди място в небесните селения, където няма никаква болка, скръб и въздишка.

Бог да прости и упокои душата на Високопреосвещения наш събрат Врачанския митрополит Калиник, а нас да помилва, защото е благ и Човеколюбец. АМИН!