Двери 07 Април 2020

images222

Киевско-Печерската лавра в украинската столица е поставена под карантина. Достъпът на външни лица е забранен както в църковната част на комплекса, така и в музейната. Затворени за посетители са също и двете пещери – Близките и Далечните, които всекидневно са посещавани от стотици поклонници. Богослуженията се извършват само от монасите, а службите се предават online. От лаврата съобщиха, че тази мярка ще бъде прилагана до вдигането на общите ограничителни мерки в страната.

До затварянето на манастирския комплекс се стигна, след като няколко монаси, в това число и игуменът митр. Павел (Лебедя), проявиха симптоми на вирусно заболяване, а трима бяха хоспитализирани с пневмония. На монасите беше направен тест за коронавируса. Вчера кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че четирима са дали положителна проба. По неофициална информация сред тя е и игуменът митр. Павел.
От Украинската църква (Московска патриаршия) коментираха уклончиво ситуацията в лаврата, избягвайки да споменават COVID-19. Нежинският митр. Климент (Вечеря) заяви за „Украински новини“, че „Украинската православна църква не е съобщавала за коронавирус в лаврата“, а „монасите са възрастни и имат респираторни заболявания“. Той каза, че е разговарял с митр. Павел, без да уточнява къде се намира в момента:

„Днес (вчера, бел. ред.) разговарях с него по телефона, той се чувства прекрасно и е в добро настроение, в добро здраве. Той има много хронични болести. Относно тази болест, която сега вълнува всички, той се консултира със специалисти и лекарите казаха, че трябва да бъде вкъщи, няма необходимост да бъде в болница. Правят му се изследвания“.

Допреди седмица игуменът на Киевско-Печерската лавра активно призоваваше християните да не се съобразяват с разпоредбите на властите, но „да идват в лаврата, да се кръщават, да се черкуват и причастяват, да се прегръщат и целуват“. Призивите му се вписаха в популярното в някои религиозни среди мнение, че „в храм не може да се заразиш“.

След поставянето на лаврата под карантина, властите дезинфекцираха целия комплекс, включително и пещерите, а част от монасите и обитателите на манастира са изолирани в стаите си.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69474/view,article/