Двери 06 Март 2020

Днес в Гърция на 89-годишна възраст почина архим. Гервасий (Раптопулос), наричан „светецът на затворите“. Духовникът посвещава целия си живот в служение на лишените от свобода, помнейки думите на Христос в притчата за Страшния съд: „в затвора бях и Ме навестихте…“ (Мат. 25:36). Движещо начало на неговия живот бяха думите „Нашият живот е кратък. Нека побързаме да направим добро на света“.

Архим. Гервасий е роден през 1931 г. в с. Емилиано или Гридадес, южно от гр. Гревена. През 1966 г. основава братството „Преп. Ксения“, а през 1978 г. към него се открива като отделно мисионерско направление „Дякония за освобождаване на безимотни затворници и бегълци“. Идеята за тази организация се ражда, когато о. Гервасий служи в митрополията в гр. Серес (Сяр). Там той започва да провежда неофициално „Ден на затворника“, отбелязван в Неделята на Сирни заговезни, когато на св. Литургия се чете евангелският текст за Страшния съд (Мат. 25:31-46).
На 5 март 1978 г., Сирни Заговезни, започват станалите по-късно традиционни „посещения на любовта“ при „лишените от свобода… най-малки братя“ на Христос (ст. 40). На призива на о. Гервасий тогава се отзовават осемстотин християни от Серес, които след св. Литургия събират и опаковат вещи от първа необходимост за затворниците и събират пари за покриване на таксите за освобождаване на безимотни затворници, осъдени за дребни престъпления (по сегашната валута: до триста евро на човек). Тази инициатива се разраства и в нея започват да се включват пет хиляди християни от епархията, като постепенно тя се разраства и в съседните.

Отец Гервасий беше посетил всички гръцки затвори, както и такива в Албания, Египет, Израел, Кипър, Румъния, Русия и в други страни. Неговото сдружение досега е събрало и дарило осем милиона евро, а в редица затвори са установени традиции за отбелязване на големите християнски празници. Издава се и специална литература, близо шестдесет книги, предназначени за лишените от свобода, които присъстват в библиотеките на всички затвори. Най-известните заглавия са: „Един цар в затвора“, „Един крадец става светец“, „В търсене на разбойника“, „Затвореният Христос“, „Тридесет и седем години в затворите на Вавилон“ и др.

Молитвата на о. Гервасий през всички дни на живота му беше: „Господи, научи ни да обичаме тези, които не са били обичани. Дай ни да страдаме с болката на другите. Не ни позволявай повече да бъдем щастливи сами… Дай ни тревога за нещастието на света и ни запази от забрава на другите“.

Опелото на о. Гервасий, „учител на Евангелието“ и „дякон на затворниците“, ще се състои утре в Солун, съобщават от братството „Преп. Ксения“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69303/view,article/