02.05.2022/16:58/ | Автор: Пловдивска света митрополия.
Снимка


На 2 май, денят, в който се чества паметта на светия благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител Български, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. цар Борис-Михаил“ в град Септември.

С архиерея съслужиха: архимандрит Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеноиконом Йордан Василев – председател на храма, свещеници от Пазарджишка духовна околия и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

На светата богослужба присъстваха много миряни, сред които бяха и кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, общински съветници и общественици.

По време на Причастния архимандрит Максим произнесе проповед за подвига на първия български християнски владетел цар Борис-Михаил, който с покръстването на българите и с въвеждането на славянската писменост обединява българския народ и полага трайните основи на българската държавност.

В края на богослужението Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.