22 януари 2020 16:43, Бачковска света обител

На 22.01.2020г., когато св. Православна църква чества паметта на Адрианополския презвитер Сионий, прославил Христа Бога с мъченическата си смърт за вярата в ІХв., игуменът на Бачковския и Троянски манастири Велички епископ Сионий, отслужи архиерейска богослужба, в чест на своя патрон и небесен покровител, в съборния храм на Бачковската обител. На Негово Преосвещенство съслужиха архим. Григорий, ефимерий на обителта, архим. Никанор, игумен на Черногорския манастир, йеромонах Стефан, ефимерий в Троянския манастир, гостуващи клирици на БПЦ и братята на манастира.

Молитвено участие в съслужението взеха Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит и православният народ изпълнил манастирския храм. Службата бе украсена с песнопенията на гостуващи църковни певци.

В края на богослужението, архим. Никанор прочете поздравителния адрес към епископ Сионий от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

„Радостта от подражанието на св. Сионий никога да не угасва, а все така да се разпалва у Вас Божият дар (ІІ Тим. 1:6) на благодатното служение, та в молитва, благодарение и благовестие да утвърждавате сред поверения Ви Божий народ Едното име дадено на човеците под небето, чрез което се спасяваме (Деян. 4:12) – Господ Иисус Христос.” – се казва в адреса.

Поздравления за празника поднесоха и архим. Григорий, от името на братята на Бачковския манастир и йеромонах Стефан от името на братята на Троянската обител.

Епископ Сионий благодари за поздравленията и благопожеланията като призова небесната благодат на св. Сионий Адрианополски да бъде върху всички взели молитвено участие в празника.