14.05.2022 | Източник: · Православие БГ · 10/05/2022. | Автор: БТА
Снимка


Над 280 изпълнители събира Националният православен фестивал „Св. Св. Кирил и Методий“ в Попово. Форумът, който има конкурсен характер, ще се проведе за четвърта година в дните 14-15 май, съобщи Петър Кирилов – директор на Фестивала и председател на сдружение за фолклор „Цветница“. Ще се изявят хористи от цялата страна, представители на 14 формации.

Духовното събитие се провежда с благословението на Св. Синод на Българската православна църква и е под патронажа на Русенската света митрополия. Организира се от Община Попово и Сдружение за фолклор „Цветница“, със съдействието на храм „Успение Богородично“ в Попово.

Целта е по-широко представяне на църковните песнопения и обособяването на град Попово като духовен център. В НПФ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще има представители на възрастите до 18 години и над 18 години. В изданието ще се включат детски, смесени и еднородни хорове, допълни Кирилов. Тази година фестивалът ще има своето международно участие от хор „Власчанка“ от Румъния.

Откриването на фестивала ще бъде на 14 май от 11:00 ч. с водосвет, отслужен от Русенския митрополит Наум. Гост-изпълнител на откриването ще бъде мъжкият квартет „Светоглас“. Откриването на фестивала и конкурсната програма ще бъдат в Дома на културата „Димо Коларов“ в Попово. Предвиждат се и пет хорови концерта – в кварталите „Сеячи“ и „Невски“, както и в селата Медовина, Светлен и Паламарца. Изнесените концерти ще бъдат в залите на местните читалища и в храмовете в населените места. Гала-концертът ще се състои в храм „Успение Богородично“ в града на 15 май.

Фестивалната програма е и с конкурсен характер. Организаторите предвиждат награден фонд за най-стилно представените песнопения. Изпълненията ще бъдат оценявани от професионално петчленно жури, в което участват изтъкнати диригенти, корепетитори, композитори и специалисти по църковна музика.

Петър Кирилов уточни, че фестивалът е с покани. Хубавото е, че почти всички поканени от организаторите са откликнали, отбеляза той.

Програмата предвижда още среща-разговор на тема „Православие“, конференция с участието на организаторите, журито и диригентите, както и изложба по повод 125 години от рождението на композитора Петко Стайнов.

Като подарък за участниците певчески и танцови колективи от Попово ще изнесат поздравителен концерт.

Очаква се да присъстват представители на Министерството на културата, духовни лица и представители на различни обществени и културни институции.

В продължение на два дни Попово и околността ще бъдат огласени от песнопения за възхвала на Бога, посочват организаторите.

Източник: БТА /Търговище, 10.05.2022 11:47/.

Снимки: Facebook: Националeн Православен Фестивал „Св. Св. Кирил и Методий“ /12.05.22 в 12:18/.