Двери 04 Април 2020

На 1 април Св. Синод на Гръцката църква издаде следните разпоредби относно отбелязването на Великден и напътствия към вярващите за християнско и отговорно посрещане на празника. Заседанието на постоянния Св. Синод се проведе за първи път дистанционно, чрез видеовръзка, поради наложената в страната карантина.

Ето и текста на решението:

1. Св. Синод разбира напълно тревогата на гръцката държава в този кризисен период и оценява разумния начин, по който се управлява тази криза, имайки за основен критерий запазването на  здравето на обществото.

2. Съветва всички да спазват неотклонно указанията на здравните власти и на специалистите и да не се увличат от онези, които ги призовават към непослушание, което при настоящите обстоятелства не е оправдано дори в името на християнската вяра. Вярата в Христос е застъпник на живота, а не на смъртта.
3. С голямо чувство на отговорност се приемат строгите предписания на здравните власти и гръцката държава за периода до 11 април и се съветват всички да останат в домовете си.

4. Приветства се изявлението на министъра на образованието и религиите г-жа Ники Керамеос от 30 март т. г. в медиите. Наистина за нашите клирици е „извор на жива вода“ в сегашната „литургична самота“ разрешението за богослужение в св. храмове и манастири, макар и при „затворени врати“ по време на Страстната седмица и празника на Възкресението Господне.

5. С голяма болка и буквално с „кървящо сърце“ се отбелязва, че през идващата Страстна седмица и Възкресението Господне всички членове на Църквата ще бъдем призовани да преживеем невиждано досега състояние, като се въздържим от свещените богослужения, божествената Литургия, но и от самото св. Причастие. Затова Св. Синод на Гръцката църква отечески моли всички вярващи да не забравят това, което учи истинският тълкувател на Писанието и велик отец и учител на нашата Църква св. Йоан Златоуст: „Човекът, на когото му се налага да не отиде в църквата, може да направи сам себе си жертвеник, като се моли“. Същият св. отец, като говори за нуждата от саможертвена любов към ближния и особено към поставения в изпитание, изрича следните важни думи: „Ти уважаваш тукашния Жертвеник, защото приема Тялото Христово, но се отнасяш пренебрежително към този, който самият е Тяло Христово, и с безразличие го гледаш как се погубва. Този жертвеник можеш да видиш навсякъде – и по тесните улици, и по пазарите, и върху него можеш да извършваш жертви по всяко време“ (Слово 20, Тълкувание на Второ послание до коринтяни). Но и новият преподобен на нашата Църква старецът Ефрем Катунакиотис († 27 февруари 1998 г.) отбелязва, че християнинът, който не може да дойде на св. Литургия, може „в онзи час да направи себе си жертвеник, като казва молитвата“.

Този е отеческият съвет на Св. Синод към всички наши братя, членове на Църквата: „По-усилно се молете“ във вашите домове! Направете себе си жертвеник, жертвайки смирено и с любов своето присъствие в св. храм и идването си на божествената Евхаристия заради всички ваши братя, които са живи жертвеници на Бога. И бъдете сигурни, че свещениците ще служим просто, без мегафони и празничен камбанен звън, макар и „при затворени врати“, колкото и трудно и притеснително да е това, за „живота и спасението на света“, за „пребиваващите в болест“, за лекарите и сестрите, както и за всички доброволци, които със саможертвен дух отдават себе си, за да защитят живота на мнозина и общественото здраве.

Надяваме се и се молим опасността да премине скоро, така че всички заедно (клир и народ) да се удостоим да честваме светлото Възкресение Господне с празнична всенощна служба в деня на Отданието на големия празник на Пасха, т. е. през нощта във вторник срещу сряда, 26 и 27 май т. г.

6. Това временно пребиваване на християните в домашна молитва и в домашната църква без всякакво съмнение не означава отхвърляне на тайнството на божествената Евхаристия. Затова и Св. Синод повтаря онова, което от самото начало на тази криза обяви на 9 март т. г. в своето изявление: „пристъпването към божественото Причастие и причастяването от общата Чаша на Живота не може да бъде причина за разпространение на болести“. Тези, които пристъпват „със страх Божи, вяра и любов“ и абсолютно свободно и без никаква силова принуда, те се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, които стават „лекарство за безсмъртие“, „за прошка на греховете и вечен живот“. Всяко съмнение за предаване на болести от божествената Евхаристия, но и от начина на божественото Причастие засяга догматичната истина на Църквата, не може да бъде прието и се осъжда.

7. Св. Синод обсъди подробно въпроса за предоставянето на помощ за страдащите и за болничните заведения в страната и на централно равнище, тъй като такава помощ вече се предоставя от Атинската архиепископия и митрополиите по места. В рамките на това: а) като първа практическа проява на тази подкрепа Св. Синод реши Гръцката църква да даде сто и петдесет хиляди евро, като възлага на икономическата комисия на Църквата отговорността да осъществи контакт с отговорните обществени здравни институции, за да може Гръцката църква да ги подкрепи и занапред; б) Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним вече издаде заповед към всички църковни фондации на Атинската архиепископия да си сътрудничат с компетентните власти и в сътрудничество с кметството на Атина беше решено да продължи раздаването на храна на нуждаещите се; това вършат и митрополиите по места, които са призовани към по-тясно сътрудничество с властите; в) както и до днес повечето архиереи и йереи отделят от заплатата си за тези, които се нуждаят, така и в настоящата криза членовете на постоянния Св. Синод взеха решение да внесат една своя заплата към специалната сметка за справяне с коронавируса, като насърчават и другите архиереи да извършат същото за нуждите на здравната система в страната; г) Св. Синод заявява, че както през всички изминали години на икономическа криза се е отзовавал на нуждите на народа и е съхранявал единството на хората, така и днес е заедно с хората, като начертава мерки за своята помощ и за „следващия ден“, когато пандемията свърши и нуждите на хората силно ще нараснат.

8. Св. Синод се е осведомил за предоставянето на петдесет хиляди евро от Вселенската патриаршия за гръцкото правителство като принос в борбата срещу вируса, като благодари публично на Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей за този израз на съпричастност с гръцкия народ.

9. Призовава всички да се доверят на преценката и решенията на Св. Синод, който с пастирска отговорност разбира тревогата на свещения клир и на вярващия народ, но същевременно оценява, в съответствие с препоръките на специалистите, кога обстоятелствата допринасят за общественото здраве на всички граждани на нашата родина. Това го изисква и жертвеният характер на Църквата. Поради тази причина молим всички да проявят дух на съборно доверие и за тази цел не се позволява вече на абсолютно никого – архиерей, йерей, дякон, монах или друг сътрудник на Църквата – да излиза с публични изявления или да се явява по телевизията, като съветва всички да се успокоят и да се подвизават в мълчание и по-усърдна молитва. Архиереите могат да контактуват със Св. Синод, както и йереите с епископите си по всеки възникнал въпрос.

Св. Синод определя Високопреосвещения митрополит на Навпакт Йеротей, който беше говорител на последните заседания на Йерархията, като единственото отговорно лице, към което да се обръщат медиите, за да получават отговори по църковните въпроси.

Накрая Св. Синод заявява, че всички ние не бива да забравяме, че празникът на Христовото Възкресение е „началото“ на изпълнено с надежда очакване за „един друг живот, във вечността“ с цел окончателното тържество на живота и унищожаване на смъртта.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69463/view,article/