„Празникът, който празнуваме днес е заради победа – победата на Сина Боижий, Царя на цялата вселена. На този ден дяволът е победен от Разпнатия; нашия род е изпълнен с радост от Възкръсналия. Заради моето възкресение в Христа този ден извиква:

‘По моя път съзрях ново чудо – отворен гроб, мъж, възкръснал от мъртвите, възкликващи кости, възрадвани души, мъже и жени пресътворени, небесата отворени и силите възклицаващи: ‘Подигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата!’ На този ден видях Царя на Небесата, облечен в светлина, да се възкачва над светкавиците и лъчите на небето, над слънцето и източниците на вода, над обиталището на ангелските сили към града на вечния живот.’

Първом скрит в утроба от плът, Той освети човешкото рождение чрез собственото Си; след това скрит в утробата на земята, той даде живот на мъртвите с възкресението Си. Страдание, болка и въздишки вече избягаха. Защото кой е познал ума на Бога, или кой е бил Негов Съветник, ако не Словото направено Плът, Който беше прикован на Кръста, Който Възкръсна от мъртвите, и Който беше възнесен на небето?

Този ден носи послание на радост: това е денят на възкресението на Господа когато, с Него, Той въздигна рода на Адам. Роден заради човешките същества, Той Възкръсна от мъртвите с тях.

На този ден раят е отворен от Възкръсналия, Адам е възстановен в живот и Ева е утешена.

На този ден Божествения повик е чут, Царството е подготвено, ние сме спасени и Христос е почитан.

На този ден, когато Той беше стъпкал смъртта под крака си, направил тиранина затворник, плячкосал подземния свят, Христос се въздигна на небето като Цар в победа, като властващ в слава, като непобедим колесничар.

Той каза на Отца: ‘Ето ме, Боже, с децата, които ми даде’. Той чу отговора на Отца: ‘седи от дясната Ми страна, докле туря Твоите врагове подножие на нозете Ти.’

Не Него слава, сега и винаги, во век и веков. Амин!“

Св. Исихий Йерусалимски, Проповед за Пасха,

(Source chrétiennes 187, 66-69)