¨Тогава Иисус биде отведен от Духа в пустинята, за да бъде изкушен от дявола“ (Мат. 4:1)

Какво означава „тогава“? След като Духът се спуснал, след като гласа от небето казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“ Удивителното нещо е, че Писанието казва, че Светият Дух Го е отвел там!

Всичко, което Христос направил и претърпял е било за наше поучение.

Той Се съгласил да бъде отведен в пустинята и да се бори с дявола, за да може когато кръстените са нападани от още по-големи изкушения след кръщението си, отколкото преди, да не се притесняват, сякаш е нещо неочаквано, а да могат да останат твърди, понасяйки всичко благородно.

Не сте получили оръжия, за седите спокойно, а за да можете да се биете!

Причините Бог да не възпира яростната атака на изкушенията са тези:

Първо, за да можете да се научите колко по-силни сте станали сега.

След това, за да останете скромни, защото няма да се възгордеете от величието на своите дарове, ако изкушенията могат да ви смирят.

После, защото лукавият демон може да се съмнява първоначално дали настина сте се отрекли от него и изпитанието на изкушението ще го убеди във вашето цялостно изоставяне.

Четвърто, за да подсили вас, които вече сте по-силни и по-устойчиви от желязо.

Пето, за да даде ясно свидетелство за съкровищата, които са ви поверени.

Дяволът не би ви нападнал, ако не беше видял, че сте издигнати до позиция на огромна чест.

Забележете къде Духът отведе Христос – не в града или на пазара, а в пустинята. Тъй като Христос искал да примами дявола Той му дал възможност не само с глада Си, но и чрез избора на място.

Дяволът обикновено напада хората, когато ги вижда сами. Той не се осмелява да прави същото, когато те са заедно с други.

Затова особено трябва често да се срещаме взаимно. Ако не го правим можем да станем лесна плячка за дявола.

Така дявола намира Христос в пустинята, в непроходима пустош.

Вземете предвид колко долно и подло подхожда дявола, и какви възможности дебне. Той не се приближава, когато Христос пости, а само когато вече е гладен.

От това трябва да научите огромната стойност на постенето, както и че няма по-силно оръжие срещу дявола. След кръщението си не трябва да се изпълвате с храна и питие от добре-отрупана маса, а по-скоро да се отдадете на пост.

– Св. Йоан Златоуст, Проповеди върху Евангелието по Матей, 13, 1. PG 57,207-209.