30 януари 2020 15:10, Българска Патриаршия

Днес, 30 януари 2020 г., Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, входира в Министерството на образованието и науката синодалните учебници по Религия – Християнство-Православие за 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти и 5-ти клас. Учебниците на Св. Синод са депозирани в МОН във връзка с обявения през 2018 г. конкурс за учебници по учебния предмет Религия от 1-ви до 12-ти клас.

През 2019 г. Св. Синод възложи на синодалния Културно-просветен отдел да организира изготвянето на учебници по Православие за целия курс на училищното обучение в България. В екипа, изработил учебниците, по решение на Св. Синод участват членовете на синодалния Културно-просветен отдел под вещото ръководство на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, духовници, водещи български богослови, методици и учители по Религия – Християнство-Православие, катехизатори, иконописци, художници, графични дизайнери и фотографи. В учебниците намериха място и някои от детските творби-лауреати на Националния синодален конкурс „Възкресение Христово“. Така на младите творци се дава нова възможност да се изявят и да бъдат полезни на своите връстници, изучаващи Православие. Повечето уроци са приложими и в заниманията по Вероучение, които се провеждат в църковните училища при храмовете на БПЦ-БП в България и чужбина. Учебниците на Св. Синод са замислени и изпълнени така, че да бъдат надеждни помощници на учителите и вдъхновяващи пособия за учениците по Религия – Християнство-Православие и по Вероучение.

Изготвените до този момент учебници от 1-ви до 5-ти клас са първите официални синодални учебници по Православие след премахването в България на часовете по Закон Божий и Вероучение в края на 40-те години на 20-ти век.

Новите учебници на светата ни Църква са съобразени и с учебните програми по Религия – Християнство-Православие. Програмите са изработени от Експертния съвет по Религия към МОН и са одобрени през 2018 г. от министъра на образованието и науката. Главният представител на Св. Синод в Експертния съвет е Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

С архипастирска грижа за духовно-нравственото възпитание и образование на българските деца Св. Синод разгръща своята просветна дейност с желание предметът Религия да влезе в числото на задължителните учебни часове.

На 5 февруари 2020 г. предстои отварянето на проектите в Дирекция „Учебници и училищна документация“ на МОН и стартирането на процедурата по оценяване и одобряване на кандидатстващите учебници по Религия. По решение на Св. Синод негови представители в тази процедура ще бъдат Ловчанският митрополит Гавриил, Мелнишкият епископ Герасим и доц. д-р Мариян Стоядинов, гл. редактор на учебниците.

Текст: д-р Десислава Панайотова

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=311458