Двери 07 Март 2020

След увеличаването на случаите на заразени с коронавирус поклонници по Светите земи, манастирът „Св. Екатерина“ на Синай разпространи обръщение, в което заявява, че историческият манастир не е източник на заразата. Повод за изявлението са откритите двадесет и един заразени в група от петдесет гръцки поклонници, върнали се от поклонение в Светите земи. В съобщението на братството се казва:

„Синайският манастир „Св. Екатерина“, след скорошната проява на зараза с коронавируса COVID-19 при гръцки поклонници в Светите земи, получи множество тревожни запитвания относно здравето на отците на синайското братство и положението в региона на св. обител.

Както е известно, група гръцки поклонници от югозападна Гърция, сред които наскоро бяха открити заболели от коронавирус, посетиха Синай в Египет и след това продължиха поклонението си в Светите земи, т. е. в Израел и Палестинската територия. Въз основа на наличните данни заразяването не се е случило в манастира, синайската пустиня или Египет.
Въпреки това с профилактична цел и с разрешението на св. обител група лекари по нареждане на управителя на южен Синай провериха здравето на отците, на работниците в манастира и на поклонниците, без да има обезпокоителни резултати. Въпреки това са въведени профилактични здравни мерки за нормалното функциониране на манастира и поклонничеството.

Благодарим на всички приятели на манастира за техния интерес и тревога за синайското братство. На болните, носещи тежестта на вируса и социалните му последици, пожелаваме с Божията благодат бързо оздравяване.

Пожелаваме на всички Господ да даде здраве, търпение и ефективно преодоляването на такива ситуации, с нужната трезвост, вяра и надежда“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69309/view,article/