01 януари 2017 12:30, Българска Патриаршия

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

„Винаги се радвайте. Непрестанно се молете.

За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса.“

(1 Сол. 5:16-18)

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Преосвещенства, боголюбиви отци,

възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

С благодарност към Всеподателя за всички Негови благодеяния и за великата Му милост към нас отново посрещаме Новолетието с молитва, любов и с нова надежда, и с поглед отправен в бъдещето. Изпросваме от небесата благословение за всяко наше добро дело, полезно начинание и за всяка наша, очакваща ни в настъпващата Нова година радост, към която ни призовава Господ, чрез словото на апостола. А радостта ни е пълна, защото извира от чистата ни православна вяра в Господа и Бога нашего Иисуса Христа и от всяко Негово слово, от непосрамената ни надежда и от любовта, с която украсяваме дарувания ни свише живот.

Нека Новата година бъде мирна, здрава и благополучна, изпълнена с всяко Божие към нас благословение, с добра воля, с нови надежди, и с още по-вдъхновени пориви към всичко онова, което е добро, справедливо и съгласно с Божията воля, както се моли Църквата в този ден и както дълбоко в душата и в сърцето си желае всеки от нас. Да бъде изпълнена с Божията благодат, милост и щедрости, с дела на милосърдие и много лични и обществени успехи.

Нека радостта от Христовото рождение ни съпътства през настъпващото новолетие. Нека вестта за раждането на Божия Син и дошлото с Него наше помирение с небесата ни укрепват и в Новата 2017-та година, а Божият Дух – Духът на мъдростта и на всяка истина (Иоан 14:17; 15:26; 16:13) да насочва всички наши мисли и намерения към вършенето на добри дела, защото това е, което и Бог, и светът очакват от нас – да бъдем съработници Божии и всячески да допринасяме за осъществяването на Божията воля на земята. И така, подражавайки на Бога и живеейки в мир, в добросърдечие и взаимна любов (Еф. 5:1-2), да въплъщаваме вярата си в дела на щедрост и добротворство.

Божието благословение и Неговата велика милост

да бъдат с всички нас!

Честита, мирна и от Бога благословена 2017-та година!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

~~~~~~~~~~~~~~~

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Новогодишния молебен 1 януари 2017 г., ПКСХП „Св. Александър Невски”

Снимки: Десислава Панайотова

Снимки

Патриарх Неофит с митр. Йосиф и еп. Григорий на солея в патриаршеския храмЧестита Нова 2017 година!ПКСХП "Св. Александър Невски" - 1 януари 2017 г.