01 март 2020 23:21, Варненска и Великопреслaвска митрополия

В късния следобед на 1 март 2020 г. и в навечерието на светата Четиридесетница във Варна бе отслужена вечерня с извършване на взаимно опрощаване. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи съборната, т.н. сиропустна вечерня в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. Участие взеха свещеници от Варна и епархията.

Множество християтни присъстваха на богослужението, искайки и давайки прошка преди началото на Великия пост. Богослужбата бе песенно украсена от сборна група с диригент Тодор Тодоров.

Митрополит Йоан се обърна към присъстващите с думите: „Тази вечер, по традиция, ние се събираме всички в храма, за да си дадем взаимно прошка. Което е един действително благодатен акт, който има основанието си в ранното монашеско време, когато именно монасите от египетската пустиня, в манстирите, в които са били, тая вечер са се събирали всички, взаимно са се опрощавали и след това са отива в своя великопостен подвиг в пустинята, и са се завръщали около Страстната седмица отново в манастирите“, каза Архиереят.

Той заяви, че в повечето случаи е много по-лесно да простим на далечни хора, които не са ни близки, които едвам или въобще не познаваме, докато ни е много по-трудно да простим на най-близките си. Негово Високопреосвещенство отбеляза, че съществуват две причини за това: „Защото, в крайна сметка, човек носи своята гордост. Носи я със себе си винаги, ако не разбере, че я носи. И тя е следствието пък на онова, което носи човек като злопаметство в душата си, което разяжда човешката душа и не му дава възможност да прости на своя ближен. И този един човек, на който ние не можем да простим, става преградата, както днес говорихме, между човека и Бога. Не заради нещо друго, а заради нашето нежелание да простим неговите грехове.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благопожела на всички лек, благодатен, спасителен и трудоносен пост. „Постарайте се в тези дни, те са седем седмици, да изживявате полека-лека всеки един ден разумно и спокойно, защото това е благоприятното ни време за спасение… Възприемете поста не като тегоба, не като трагедия, а като духовна пролет. Защо? Защото в края на краищата това е начинът на смирението на човека чрез това средство, което ни предлага светата Църква. Попрочитайте си Свещеното Писание, Новия Завет, примера на Христос. Прочитайте си, ако имате възможност, от Добротолюбието – творенията на преподобни Теодор Студит. Прочитайте си по малко от стареца Паисий Светогорец, стареца Порфирий Кавсокаливит… И полека-лека се старайте да виждате себе си, и да си спестите осъждането на ближния“, допълни още Архиереят.

Програмата на предстоящите съборни богослужения можете да видите тук: http://www.mitropolia-varna.org/novini/1408-programa-na-sabornite-velikopostni-bogosluzheniya-v-grad-varna-prez-parvata-sedmitza-na-velikiya-post

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=314877