19 април 2020 16:08, Бачковска света обител

Величкият епископ Сионий, игумен на Богородичната Бачковска обител прогласи възкресението Христово на Пасхалната служба в манастира, изпълнена в съслужение с манастирското братство. Кандилата и всички свещи за службата бяха запалени от благодатния йерусалимски огън, запазен от миналата година и предаден на вярващите от игумена. Негово Преосвещенство прочете Пасхалното приветствие на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Св. Синод на БПЦ до всички православни българи.

 

„Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас и светлината, изгряла в утрото от празния гроб, да просвещава умовете ни и да ни посочва верния път към Бога и към Царството, приготвено нам „от създание мира“ (Мат. 25:34)!” – се казва в него.

 

И така, макар притеснени от сполетялата ни напаст, нека с мисълта за невероятното чудо станало преди почти 2000 години и дадено ни именно като непоклатимо упование в Божието благоволение, се изпълним с Възкрестната радост! Нека положим сърцата си в Иисуса Христа и въоръжени с вярата си в Него застанем възправени пред натиска на променливия отсамен свят, давайки едновременно нашата молитвена и духовна подкрепа на ближните ни, които сега имат най-голяма нужда от нея!

Две хилядолетия откак благовестието слезе при човеците и ето портите адови така и не могат да му надделеят, и те никога няма да надделеят, защото казано е „небе и земя ще преминат, но думите ми няма да преминат!” Където и да се намираме, имайки Христос в себе си, ние винаги ще бъдем в църквата му!

И тъй, прочее, приели благодатта на Възкресението да обгърнем с нея човеците и така заедно в Отца и Сина и Святаго Духа едно да бъдем!

 

В 12:00ч., в неделя, първия ден на Великден, в обителта бе отслужено и „Второ възкресение”, богослужението на което се прогласяват евангелията на различни езици.

Преди началото на службата в съборния храм на манастира, бе изпълнена традиционната лития с великденски песнопения, по доксите на обителта, от игумена, епископ Сионий и манастирските братя.

Текст: Стамен Пепелишев.
Снимки: Георги Марков.

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=320568