05 май 2020 15:57, Ловчанска митрополия

По повод навършването на 180 г. от рождението на екзарх Йосиф I пред неговия паметник в центъра на гр. Ловеч бяха поднесени венци и цветя. Сред официалните лица на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, кметът и председателят на общинския съвет в Ловеч г-жа Корнелия Маринова и г-н Петър Цолов, зам.-кметовете г-н Венцислав Христов и г-н Цветан Георгиев, както и г-н Радослав Хитов, директор на Профилираната езикова гимназия в града, носеща неговото име.

Екзарх Йосиф (в света Лазар Йовчев) е роден на 5 май 1840 г. в Калофер. Останал сирак едва 5 годишен, с помощта на знатни калоферци учи в Цариград, а след това следва литература и право в Париж. Една 36-годишен става Ловчански митрополит през 1876 г., а година по-късно е избран за български екзарх. Под ръководството на eкзарх Йосиф се отварят много манастири, стотици църкви и училища. По време на неговото управление в Цариград се създава семинария, където се подготвят бъдещите духовници и богослови. Той успява да обедини българите, да им върне самосъзнанието, че са българи, както и да им даде духовна просвета и образование.

През 1902 г. eкзарх Йосиф е удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ и става първият носител на званието. Носител е на ордените „Св. Александър” – I ст. (1896 г.), „Св. равноапостолни Кирил и Методий” (1912 г.), „Св. Анна” – I ст., „Османие” – I ст., и други. От 1902 г. е почетен член на БАН. Представя се в Господа на 20 юни 1915 г. в София. Погребан е непосредствено до олтара на столичния катедрален храм „Св. Неделя“.

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=322496