14.05.2022 | Източник: · Православие БГ · 12/05/2022.
Снимка


Галерия „Синтезис“

„Планината Атон трудно се поддава на заснемане, не само защото монашеската общност отхвърля фотографията като оскверняващ акт, а и поради нуждата от продължително наблюдение за разкриване на същността ѝ. Тя е забулена зад живописна семиотика, причудлив фолклор и непоклатими притчи за чудеса. В общата атмосфера на безмълвие и загадъчност се преплитат минало и настояще, традиция и свобода, мощ и слабост, мрак и светлина….

На Атон няма булеварди, а само прашни пътища, чиито криволици непременно отвеждат до изумителни места. От там започват тайнствените пътеки към манастирите, аязмите и пещерите, до малките убежища и килии на отшелниците, добрали се по собствен път до същността на живота.“

От днес до 16 юли галерия „Синтезис“ е домакин на фотоизложбата “Атон: Цветове на вярата“ на гръцкия фотограф Стратос Калафатис.

„Отдавна искахме да представим тази тема и от години коментираме, че това е важно и интересно“, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Надежда Павлова, която е куратор на изложбата.

„Имаше една поредица от случайности и така попаднахме на изложбата на Стратос Калафатис в рамките на международните фотографски срещи, където той беше поканен миналата година. Аз си признавам, че това е една от изложбите, които най-много ме е впечатлявала като посетител на фотографска изложба, като куратор, фотограф и всичко останало. Много ми допадна неговата работа, много ми допадна неговият фотографски език и изключително много съм му благодарна, че прие нашата покана да бъде гост на галерия „Синтезис“. Всеки който дойде и види изложбата в галерия „Синтезис“, ще разбере с какво е особен този фотографски език“.

„Има много консервативни и затворени мнения за Света гора и някои от тях са, че там е забранено да се снима, забранена е фотографията. Истината е, че е изключително трудно да снимаш някой от монасите, но нито един човек не ми е отказал да го снимам“, сподели пред БНР гръцкият фотограф.

„Първият път, когато посетих Света гора, беше през 1977 г. Тогава бях нормален посетител, но така и не направих нито една снимка, защото имах в съзнанието си усещането, че Света гора е място, на което не бива да се снима. Когато през 2008 г. започнах своето голямо пътуване, го започнах като фотограф, а не като обикновен посетител, защото тогава реших да видя това място през очите, през усещането на един фотограф. Мисля, че при всяко положение трябва да си вярващ, но трябва да оставиш някои неща у дома си, за да отвориш сърцето си по друг начин и да видиш това място“.

Изложбата „Атон: цветовете на вярата“ от Стратос Калафатис можете да разгледате в галерия „Синтезис“ от 12 май до 16 юли 2022 г.

Куратор: Надежда Павлова

Откриване: 12 май 2022 г., 18:30 ч. в присъствието на автора, издателя Ставрос Пецопулус и доц. Никола Лаутлиев.

Източник: БНР/12.05.22 в 12:18/.