25.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 25.05.2022 00:07 |
Снимка


Вечерта на 24 май, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе отслужено вечерно богослужение. Край мощите на светите братя Кирил и Методий, които втори ден са изложени за всенародно поклонение в катедралния храм, бе отслужено вечерно богослужение и маслосвет.

Чинопоследованията бяха извършени от храмовото духовенство и гости свещеници: ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, иконом Николай Николов, председател на храм „Св. Йоан Кръстител“, кв. „Обеля“, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов и протойерей Петър Славов от храмовото духовенство, протойерей Георги Черганов, председател на столичния храм „Св. Йоан Богослов“, протойерей Илия Манолов от храм „Св. Наум Охридски“, дякон Юлиан Периклиев и дякон Йоан Кръстителски.

Църковните песнопения на вечернята бяха изпълнени от хор „Св. Наум Охридски“, дирижиран от д-р Андрей Касабов. След края на вечернята, седемте свещеници отслужиха последованието на тайнството Елеосвещение (Маслосвет).

Това църковно чинопоследование има евангелски произход и е установено от Самия Господ. Аапостол Яков конкретно посочва смисъла на маслосвета: „Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни, и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне. И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне; и ако грехове е сторил, ще му се простят“ (Иак. 5:14-15).

Препълненият с боголюбив народ храм в молитвена тишина изслуша последованието с надежда за духовно и телестно изцеление. В края на маслосвета отец Кирил Попов отправи вдъхновяващо пастирско слово към присъстващите:

„Нека в този ден да се развеселим и да отдадем Богу хвала за всички Негови благодеяния към нас, грешните! Казва Спасителят: „В света скърби ще имате, но дерзайте, Аз победих света!“ – това трябва да бъде нашият християнски оптимизъм, че въпреки изпитанията в нашето съвремие, Бог е с нас. С нами Бог!

Нека не униваме от тези изпитания, а да ги преодоляваме със силен бодър дух. Бог да ни даде сили да изпълняваме своята мисия на земята, да укрепи нашата вяра и винаги да имаме радостта в Господа. Това е великата Пасхална радост, която трябва да носим всички ние в своите сърца. Светият апостол казва: „Винаги се радвайте, непрестанно се молете, за всичко благодарете!“ И ние сега от сърце и душа благодарим на Бога, че сме се сподобили в тази благословена от Бога вечер да бъдем заедно, да се поклоним на тези велики светини и да се помажем с осветения елей за здраве на душата и тялото“ – завърши словото си отец Кирил, а народът пристъпи към свещениците, за да се помазваже с осветен елей.

Текст и снимки: Весела Игнатова