25.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 25.05.2022 16:46 |
Снимка


На 25 май, в София тържествено бяха изпратени мощите на светите братя Кирил и Методий, които бяха изложени за всенародно поклонение в продължение на три дни в катедралния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“.

Сутринта в църквата бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, йеромонах Теофил от манастира Есфигмен, храмовото духовенство, во главе с председателя ставрофорен иконом Николай Георгиев, както и свещенослужители на столични храмове.

В края на литургията епископ Поликарп преподаде патриаршеския благослов на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и благодари на светогорските монаси за възможността, която дадоха на българския народ – да се поклони за първи път на частица от мощите на светите Кирил и Методий.

С тържествено литийно шествие и при нестихващо многолюдно поклонение, мощите на светите равноапостолни братя бяха пренесени от катедралния храм до патриаршеския дом, където бяха посрещнати от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Светейшият патриарх приветства гостите и като се поклони благоговейно на светите мощите и на частицата от Светия Кръст Господен, отправи първосветителския си благослов и молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей и манастирското братство. За молитвен спомен игуменът подари на Негово Светейшество икона на Света Богородица „Умиление“.

След тридневно предстоене в София, отслужването на тържествени вечерни, молебени последования, архиерейски литургии и прием в патриаршеския дом, светогорските монаси заедно със светинята се отправиха към своята Есфигменска света обител на Света Гора, Атон.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: протойерей Костадин Тренев