29.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 29.05.2022 12:33 |
Снимка


Песнопения на езика, говорен от Господ Иисус Христос, огласиха Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на възкресната св. Литургия. Гости на Българската православна църква са Негово Високопреосвещенство Гурийски митрополит Андрей и придружаващи го духовници, сред които и известният със своите песнопения на арамейски език – архим. Серафим Бит-Хариби.

Божествената св. Литургия бе отслужена от Гурийски митрополит Андрей и Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод в съслужение с архим. Серафим Бит-Хариби, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и протодяконите Александър Нешев и Деян Коруновски.

По време на тайнството Евхаристия Господнята молитва „Отче наш“ бе изпълнена на арамейски език, а на причастния канон отец Серафим, заедно с хористи изпълниха песнопения на езика, говорен от Христос.

Гостуването на духовниците у нас е по повод Деня на независимостта на Грузия, както и отбелязване на 30-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Грузия. Празничните събития се състояха на 28 май в Бачковската св. обител, където се състоя и църковния концерт с грузински православни песнопения.

В края на Божествената св. Литургия епископ Герасим поздрави митрополит Андрей и гостуващите духовници и православни християни и им благодари за изпълняването на православните песнопения. Епископ Герасим каза още, че благодарение на тези песнопения имахме възможност да се докоснем до древния език, говорен от самия Спасител и апостолите, както и да се обогатим от богатата духовна съкровищница на Православната ни вяра.

Изпълнението на песнопенията бе излъчено на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

Тест, снимки и видео: Ангел Карадаков