31.05.2022 | Източник: Двери на Православието 26.05.2022 |
Снимка


В Банско се провеждат национални чествания, посветени на 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски и 260 години от написването на История славянобългарска.

В града се състоя научна конференция на тема „В началото бе историята“, организирана от БАН и общ. Банско.

В нея участват Неврокопският митрополит Серафим, акад. Николай Денков, министър на образованието, акад. Юлиян Ревалски, председател на БАН, кметът на общ. Банско Иван Кадев, историци, учени и университетски преподаватели. Сред участниците в конференцията е д-р Николай Мердзимекис от Министерството на културата на Гърция. Той представя темата „Банско и Атонските манастири през 18-19 век – сведения от епиграфски паметници и документи“.

Преди началото на конференцията, която се провежда в Народно читалище „Никола Вапцаров“, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на преп. Паисий Хилендарски в Банско.

Неврокопският митрополит нарече св. Паисий Хилендарски „велик светилник на нашия народ, който освети пътя ни завинаги“ и призова „да съхраним жив този огън на вярата и родолюбието!“. „Годишнините тази година са много добър повод, в много подходящо време отново да си припомним делото на св. Паисий и да се отдаде дължимата почит към неговата личност за това, което е направил за своя народ и своята вяра. Със сигурност можем да го наречем светилник на вярата и родолюбието, вдъхновител и будител, изследовател на истината в историята. В тази връзка вие, които днес изследвате и изучавате историята, можете да гледате на него като на свой покровител и предводител в това нелеко, но много отговорно дело“, каза митр. Серафим.

Министърът на образованието акад. Николай Денков отбеляза, че „Паисий е личност, за която учим от деца, а творчеството и делото му ни изграждат като личности до дълбока възраст!“.

Във фоайето на читалище „Никола Вапцаров“ в града е организирана изложба, посветена на св. Паисий. Експозицията представя първи сведения за История славянобългарска и различни публикации, съхранявани в БАН, преписи и препратки на „Историята“, както и изследвания за преп. Паисий Хилендарски от фондовете на БАН. Показани са преводи и изследвания на чужди учени. Изложбата е на Държавния културен институт при МВнР и Централната библиотека при БАН.

Кулминацията на тържествата в чест на народния будител ще е на 19 юни, когато Църквата почита неговата памет.

Историческите сведенията за живота на св. Паисий Хилендарски са оскъдни и се основават главно върху автобиографичните му бележки в История славянобългарска, вписванията в хилендарските кондики и някои писма. Роден е през 1722 г. (казва се, че завършва История славянобългарска четиридесетгодишен) в Самоковската епархия със светско име Пенко или Петър. За родното си място самият той пише в История славянобългарска: „… дошъл в Света гора Атонска от Самоковска епархия в 1745 година“.

Тази година се изпълват и шестдесет години от канонизацията на св. Паисий, извършена от Българската православна църква на 26 юни 1962 г.

Снимки: БТА