03.06.2022_22:08 | Източник: Българска патриаршия 03.06.2022 12:40 |
Снимка


На 2 юни 2022 г. – Възнесение Господне, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия на храмовия празник на храм „Възнесение Господне“ в град Шумен.

Заедно с него съслужиха председателят на храма домакин ставрофорен иконом Димитър Стойков – архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, както и иконом Красимир Капитанов – председател на храм „Св. Три Светители“, иконом Пламен Марчев и свещеник Венцислав Георгиев.

Възнесение Господне е исторически празник, който християните са чествали още през IV в. под влияние на разказаното в Деяния апостолски (Деян 1: 1 – 11). Този празник възпоменава връщането на Господ Иисус Христос при пратилия Го Отец и сядането Му отдясно на силата Му, което ще рече, че той е празник на печата на земното дело на Христа, издигането в небесата на човешката природа и на предвъзвестяване пращането на Светия Дух. В химнографията доминират три лайтмотива: радост, скръб и надежда. Радост от триумфа на Христа, Който е завършил делото на Божието домостроителство, възнася се като победител на земята, която е спасил, и бива приет при Отца, за да седне отдясно на силата Му; радост от спасението на човека, който чрез човешката природа на Христа се възкачва на небесата и сяда отдясно на Бога. Тази радост се смесва със скръб от раздялата с Учителя, за да премине към надеждата, че Господ няма да остави Своите сираци, а ще им прати Духа Утешител, Който ще осигури динамичното присъствие на Иисус Христос между последователите Му, които благодарение на Христа – Глава на Църквата – са вече жители на небето [1].

Благолепният храм бе изпълнен от множество християни, които съучастваха молитвено в празничното богослужение, песенно украсено от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров. Сред присъстващите бяха д-р Владимир Йолов – областен управител на Област Шумен, г-н Николай Колев – заместник областен управител на Област Шумен, проф. д.и.н. Георги Колев – ректор на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Варненският и Великопреславски митрополит заяви в своята проповед, че ние изживяхме един много интересен и особен период от богослужебния живот на светата Църква, в продължение на 40 дни – от славното възкресение на Христос до възнесението Му, през които Той се яви 11 пъти на Своите ученици и винаги свидетелстваше за Царството Божие. А със слизането на Светия Дух десет дни по-късно, на Петдесетница, ние сме в периода на благодатта.

„Ние разбираме още, че всъщност онова, което ни откриват Деянията на светите Апостоли: „И докле гледаха към небето, когато се Той възнасяше, ето, застанаха пред тях двама мъже в бели дрехи и рекоха, мъже галилейци, какво стоите и гледате към небето? Този Иисус, Който се възнесе от вас на небето, ще дойде по същия начин, както Го видяхте да отива на небето“ (Деян. 1: 10 – 11), това е едно благовестие на двама мъже в бели дрехи, ангелско благовестие. То не е друго. Това е ангелско благовестие и то ни свидетелства едно много важно нещо – евангелската история продължава, тя не свършва с възнесението на Господ. Ако трябва да сложим точка, то е единствено заради повествованието за земното пребиваване на Христос на земята. Да, Възнесението, там можем да сложим точка. Но евангелската история продължава и ние влизаме в нов период – от Неговото славно възнесение до Второто пришествие на Господ Иисус Христос. Второто пришествие слага точката на евангелската история“, заяви Негово Високопреосвещенство.

Митрополит Йоан допълни още, че чрез Възнесение Господне ние имаме възможност да влезем в тайната на Светата Троица, в тайната на Богообщението. Тук – на земята – това се случва чрез светата Литургия, често и ежедневно.

Той поздрави всички присъстващи с празника Възнесение Господне – Спасовден, един от великите 12 Господски празници, благопожелавайки на всички добър успех, здраве и сили.

На официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook може да проследите цялото богослужение и проповед на Архиерея: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/672919237291631.

[1] Чифлянов, проф. протопр. Б. Православна литургика. С., 2008, стр. 91-92.

Изготви: Георги Великов