05.06.2022_23:07 | Източник: Българска патриаршия 05.06.2022 18:17 |
Снимка


По установена традиция Божествената Литургия в Поморие по време на фестивала се огласява от песнопенията на църковните хорове – участници. Така и в трите поморийски храма – „Рождество на Пресвета Богородица”, „Преображение Господне” и в манастира „Св. Георги Победоносец”, св. Литургия се проведе с участието на фестивални хорове.

В неделния ден на международния фестивал за православна музика, 5 юни, Неделя на св. Отци от Първия Вселенски събор, символ на победата на Истината и Правдата над злоречието и злонамереността, в храма-домакин „Рождество Богородично“, под взора на гостуващата чудотворна икона „Достойно есть” – патрон на фестивала, бяха тържествено посрещнати архиереите Негово Високопреосвещенство Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприян, председател на фестивалното жури, и Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит.

Митрополит Киприян възглави литургийното боголсужение, в съслужение с епископ Йеротей, ставрофорен иконом Севастиян Йорданов – архиерейски наместник на Бургас, ставрофорен иконом Кирил Попов – член на фестивалното жури, иконом Петър Василев – предстоятел на катедралния бургаски храм „Свв. Кирил и Методий и честно дяконство и иподяконство.

Утринните песнопения бяха изпълнени от певци от хор „Св. Наум Охридски”, с ръководител Андрей Касабов. От балкона спято и мощно звучаха гласовете на хор „Покров Богородичен”, с диригент Димитър Стоянов, а от северния храмов кораб – на Църковно певческо дружество, Панчево, Сърбия, с диригент Вера Царина.

В края на светата литургия Негово Преосвещенство епископ Йеротей поздрави от името на Сливенския митрополит Йоаникий присъстващите с неделния празник и изрази общата радост от провеждането на този прекрасен фестивал, „затова, че отново изпълнихте жадните ни души с вашите чудни духовни песнопения”.

Пожела над всички участници във фестивала да пребъдва Божията Премъдрост, та все повече да радват с професионалните си успехи, като имат винаги пред себе си за закрилница Пресвета Богородица. Отправи и благодарност към Високопреосвещения кириарх на епархията митрополит Йоаникий за благословението и тази година да се проведе певческия международен форум, въпреки изпитанията на днешното нелеко време за целия православен свят. Благодари и на кмета г-н Иван Алексиев и на всички негови споспешници, на всички организатори на фестивала и на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян за молитвеното му застъпничество пред Бога с възглавяването на днешната тайноведна богослужба.

От името на храмовото настоятелство, пожела на цялото молитвено събрание всичко най-добро и полезно за спасението на душите и напредъка по пътя на добродетелността.

С мирни сърца миряни пристъпиха към причастие с Честните Дарове.

Текст: Анула Христова

Снимки: Весела Игнатова