08.06.2022_10:11 | Източник: Българска патриаршия 07.06.2022 08:43 |
Снимка


Концертната програма на XVIII Международен фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно естъ”, Поморие, продължи в следобедните часове на неделния ден. В третия ден на фестивала първи се представиха младежите от хора на пловдивските младежи „Стефка Благоева“ към ЦПЛР- Общински детски комплекс – Пловдив, с диригент Борислава Благоева. Формацията участва в кат. 3 и за първи път се изявяват на музикалния форум.

Спято, молитвено, с прекрасно подготвен репертоар, момчета на възраст от 15 до 24 годишна възраст показаха професионални певчески умения и впечатлиха публиката с изпълнението си на „Хвалите Господа“ на композитора Стоян Бабеков.

Втори се на поморийската сцена показа своите певчески умения Камерна формация „Гласовете на Орфей“ от София, с диригент Венеция Караманова и хормайстор Деметра Анджалика. Те също участват за първи във фестивала, в кат. 3. Девойките с прекрасни гласове бяха подготвили песнопения на източен напев, които изпълниха по забележителен начин. Особено впечатляващо бе изпълнението им „По Твою милость“ на Георги Попов.

Следващ участник бе Смесеният хор „Черноморски звуци“ от Балчик, с диригент Валентина Георгиева. Те също участват за първи път във фестивала, в кат. 3. Те се представиха в две формации – дамска и смесен хор. Внушаващата смесена формация изпълни дълъг репертоар, в който бяха включени няколко произведения на чествания в това музикално издание композитор Стоян Бабеков.

Вторият концерт на третия фестивален ден продължи с изпълненията на Камерен ансамбъл „Кантикус Де Орис“ от Пловдив, с диригент Дорис Хофман. Той се представя в кат. 3. Прецизно камерно звучене с професионално подготвени певци те впечатлиха публиката с изпълнението си на „Покаяния отверзи ми двер“ на Артемий Ведел.

Последва представянето на Мъжкия хор при храм „Св. Въведение Богородично“ от Стара Загора, с диригент Игнат Желев, като и той участва за първи път във фестивала, в кат. 1.

На поморийската сцена дебютира и Панчевското сръбско църковно певческо дружество от Панчево, Сърбия, с диригент Вера Царина. Голямата смесена формация от кат.1 бе дълго аплодирана като едно от най-впечатляващото й изпълнение бе на „Господи, услыши молитву мою“ на Георги Попов.

Третият фестивален ден завърши с изпълнения на Сборния хор на фестивала, в който участваха повече от 200 певци от всички представили се до този момент певчески формации.

Тъй като музикалното събитие е посветено на 175 години на Гавриил Музическу и на 85-годишнина на съвременния български композитор Стоян Бабеков, сборният хор подготви техни произведения, които бяха дирижирани от членове на фестивалното жури.

Произведението „Отче наш“ № 6 от Стоян Бабеков дирижира Таня Никлева, а „Херувимска песен“ от Гавриил Музическу – доц. протопсалт Димитър Димитров.

На концертните изпълнения в този ден присъства кметът на Поморие Иван Алескиев.

В края на програмата той връчи почетен плакет на Общината и грамота на композитора Стоян Бабеков, по случай неговото забележително композиторско творчество и 85-годишния му юбилей.

Кметът удостои с почетен плакет и г-жа Йорданка Туджарова, музикален директор на Поморийския фестивал „ Достойно есть“ за дългогодишната й усърдна работа като главен организатор на фестивала и по случай нейния 70-годишен юбилей.

Откритата сцена в залата на Народно Читалище “Просвета-1888“ в тази вечер бе особено весела и затрогваща. На нея се представиха Ансамбъл „OpenSky“ от Кишинев, Молдова, хор „Ave Musica“ от София и Панчевско сръбско църковно певческо дружество – Панчево, Сърбия.

Както винаги на откритата сцена много атрактивно се представи хор „Ave Musica“, който и тази година внесе много настроение сред присъстващите. Те изпълниха в чест на молдовците песен, в която певците от Кишинев се включиха и бурно аплодираха. А в чест на сръбския хор, изпълниха сръбска народна песен и приканиха певците-сърби да се присъединят към тях на сцената. Така завършиха и песента – с мощно пеене, с много радостно настроение и с обща паметна снимка.

„Ние не знаехме, че е толково весело при вас!“ – възкликна спонтанно Вера Царина, диригентът на Сръбското певческо дружество, и продължиха своето изпълнение на народни песни с много настроение.

Текст и снимки: Весела Игнатова