11.06.2022_01:41 | Източник: Българска патриаршия 10.06.2022 11:27 |
Снимка


Тържествено бе отбелязано ХX издание на Националния конкурс „Бог е любов“, който се организира от Министерството на образованието, младежта и науката и се осъществява с подкрепата на Регионалните управления по образование. На специална церемония в Софийска митрополия бяха връчени грамотите и наградите на победителите в конкурса.

В първото му издание (което бе през учебната 2001/2002 година) се включиха преди всичко деца, които изучават предмета „Религия“ в училище. Днес за конкурса творят деца от по-широк кръг, но които имат отношение към християнските нравствени ценности и култура. В конкурса „Бог е любов” децата изразяват своите дарования в областта на литературата, изобразителното и приложното изкуство. Всяка година конкурсът има надслов. Тази година християнчетата твориха, вдъхновени от патронния надслов: „Бог е любов“.

Стотици представени творби бяха оценявани и тази година от комисии в регионалните инспекторати в страната, а най-добрите бяха отличени за националното състезание. В залата „Екзарх Стефан I“ в Софийската митрополия, наред със двайсетината отличени млади творци от цялата страна се събраха много родители, учители и гости.

Сред присъстващите бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкият епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, деканът на Богословския факултет към СУ доц. д-р Ивайло Найденов, проф. д-р Александър Омарчевски, проф. д-р Божидар Андонов и доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ, гл. експерт по „Философия“ Коста Костов , гл. експерт по „Религия“ Ваня Михайлова от МОН, началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) София-град Ваня Кастрева, началникът на РУО-Русе Росица Георгиева, старши експерт Ваня Станчева, членовете на Духовно-просветния отдел на Софийската митрополия и много родители и учители.

Епископ Поликарп приветства присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и сподели голямата си радост, че Софийската митрополия е домакин на 20-ото издание на конкурса, в който именно децата са поели върху себе си отговорността да разсъждават защо Бог е любов.

Ваня Кастрева също поздрави децата и техните учители, като подчерта, че децата преподават своята любов, докосвайки се до изкуството. Тя изрази своята признателност към всички учители, които през годините водят децата за ръка и им показват пътя на доброто. „Благодаря, че вече двадесет години вървим заедно, с Бога напред, показвайки на децата силата на знанието и това, че никой не може да им го отнеме, когато го правят с любов“ – каза още г-жа Кастрева.

Раздаването на грамоти и подаръци на отличилите се малки творци бяха раздадени според различните категории от епископите Поликарп и Пахомий, представителите на МОН и Богословския факултет, а Жасмина Донкова от Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет лично връчи нейна награда, с която поощрява талантливи деца.

За празничното настроение на присъстващите допринесоха музикалните поздрави на певците от Вокална група „Пуканки“, група софийски семинаристи, деца от Неделното училище при храм „Рождество Богородично“ и малки инструменталисти и изпълнители на народна музика. Водещ на празничното събитие бе Надежда Панайотова, актриса и преподавател в НАТФИЗ.

Официалната церемония завърши с паметна снимка на духовенството, учениците и учителите. С пожелание на нови срещи на следващото издание на конкурса се разделиха малки и големи творци, обединени от Христовата вяра и любов.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев