13.06.2022_05:22 | Източник: Българска патриаршия 12.06.2022 18:17 |
Снимка


На 12 юни, осма неделя след Пасха – Петдесетница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Св. Троица“ на бул. „Константин Величков“, беше отслужена архиерейска света Литургия и бе отбелязан храмовият празник на софийската църква.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Александър Лашков, предстоятел на храма, протойерей Петър Попов, свещеник Бисер Костадинов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Йоан Кръстителски, дякон Никола Чочев и дякон Герасим Йорданов.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от клиросни певци, а на светата Литургия от църковния смесен хор при храма.

Празникът на храм „Св. Троица“ беше уважен от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, от стотици верни православни християни, както и от много млади семейства с малки деца.

Преди светата Евхаристия за четец, певец и свещоносец беше постриган Божият раб Венцислав, енориаш при храма, който ще подпомага свещениците в техните трудове и служение.

В началото на тържественото празнично богослужение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бяха офикирани тримата служещи отци от тържествуващия храм – отец Александър, отец Петър и отец Бисер. Иконом Александър получи офикията ставрофорен иконом, протойерей Петър – иконом, а свещеник Бисер – протойерей.

Епископ Поликарп благодари на свещенослужителите за техните неуморни трудове за благолепието на храма, за благолепието душите на верния народ, както и за стремежа им да развиват енорията и допринасят за издигането на духовния православен живот на своите енориаши.

Радостта на всички присъстващи беше още по-пълна, защото за свещеник беше ръкоположен един от духовните чеда на храма и познат на енориашите, дякон Йоан Кръстителски. Преди и след ръкоположението епископ Поликарп произнесе напътствени думи към новия свещеник, като му пожела достойно и благодатно служение, както и да бъде за добър пример на всички.

След архиерейската света Литургия по традиция беше извършено и последованието на вечернята, на която бяха прочетени коленопреклонните молитви за прошка на прегрешенията на всички, за придобиване на мирен дух, за окриляне в единомислие и за всички покойници, чрез което моление всички се подготвиха с добри мисли и живот за слизането на Светия Дух, Който да изпълни всички със Своята благодат и дари на всеки пламенен дух, единство, мир и постоянство в духовния живот, в свидетелството на вярата.

След вечернята, отслужена непосредствено след светата Литургия, и особения отпуст, епископ Поликарп огласи пред многобройното множество вярващи обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва: „Светата Църква е щедър божествен дар за нас – дар на неизтощимата Божия любов към света и човечеството, духовен дом, основан върху непоклатимия камък на вярата, и прибежище за всяка търсеща Бога душа. Без Църквата Христова светът, в който живеем, би се потопил докрай в земното и преходното, в материалното и греховното, в сетивното и егоистичното. В Църквата на човека е предоставена възможността да се издигне високо над всичко това и тази възможност е реална, защото в нея никога не сме сами, а в общението на Светия Дух сме част от цялото творение, от всичко небесно и земно.

Нека ценим и свято да съхраняваме този дар, за да бъдем достойни за него и Господ да благоволи над нас, над нашия свят и над Своята Църква, която Той придоби с кръвта Си (Деян. 20:28). Да живеем с благодарност към Всемилостивия Бог, с ясно съзнание за светостта и единството на Църквата, независимо от човешките ни несъвършенства и разделенията, които за съжаление внасяме в нея. Да търсим това църковно единство и да работим с усърдие за него, защото единстсветата Христова Църква е единство и на човечеството, лично единение на всекиго от нас с Бога и светите ангели, с Пресветата Владичица Богородица и всички просияли в святост Божии угодници.“ (Цялото обръщение прочетете тук.)

Празникът в столичния храм „Св. Троица“ завърши с многолетствие и благодарност към свещенството, църковните настоятели, певците и верния народ от Белоградчишкия епископ Поликарп, който им благодари за участието, присъствието на празника Петдесетница и това, че с всичко показват, че вярата е жива, действена и спасителна.

Думи на благодарност към епископ Поликарп поднесе ставрофорен иконом Александър Лашков.

Беше осветено и празнично коливо, раздадено на вярващите за здраве и благословение.

Снимки: протойерей Костадин Тренев