15.06.2022_09:07 | Източник: Българска патриаршия 14.06.2022 17:05 |
Снимка


На 14 юни делегация на Ордена на архонтите на Вселенската патриаршия „Свети Апостол Андрей” от САЩ посети Софийската света митрополия.

Делегация от Негово Високопреосвещенство Атинагор, митрополита на Белгия и отец Александрос Карлуцос, протопрезвитер на Вселенския престол бе приета от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На срещата с Негово Светейшество от българска страна бяха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Духовниците от Вселенската патриаршия запознаха Светейшия патриарх Неофит с целта на визитата си, чиято основна идея е да разберат повече за живота в Българската православна църква, която е една от първите пет православни патриаршии.

След срещата си с патриарх Неофит представителите на православното сдружение „Свети Апостол Андрей” бяха приети в залата на Софийска митрополия. Там архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ги запозна с историята на столицата, с православните храмове и техните особености, както и с някои православни традиции в България.

Бяха повдигнати важни въпроси за състоянието на православните църкви в света, за мястото на православната вяра в християнското общество и за настоящото религиозно състояние на съвременния свят. Засегнати бяха въпроси и за международната религиозна свобода.

Гостите бяха силно впечатлени от иконата, която изобразява град София със своите най-големи храмове, над които стои благославящият Господ Иисус Христос – Премъдрост Божия. В края на срещата гостите си размениха подаръци и си направиха паметна снимка.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: протойерей Костадин Тренев