15.06.2022_09:13 | Източник: Българска патриаршия 14.06.2022 17:06 |
Снимка


На 15 юни (сряда) ще се излъчи поредният брой на предаването за вяра и култура „Живото слово“ в ефира на радио „Епархийски глас“.

Настоящото издание е посветено на чествания в нeделя, 19 юни, св. Паисий Хилендарски. Той е будителят, който постави основите на българското Възраждане, пробуждайки православната вяра и родолюбието у нашия народ, довели до възстановяването на българската държава и нейната независимост. Тази година е специална, защото се навършват 300 години от рождението на св. отец Паисий, 260 години от написването на неговия основен труд „История славянобългарска“ и 60 г. от канонизацията на българския просветител.

За живота, духовно-просветното дело и опазената памет за св. Паисий ще разговаряме със ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия.

След него в студиото ще посрещнем докторът по богословие Десислава Панайотова от Културно-просветния отдел към Светия Синод на Българската православна църква. Тя ще ни сподели защо е важна духовната просвета в съвременния секуларен свят, за моралните проблеми, с които се сблъсква днешното общество, както и за дейността на енорийския център към столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, където тя преподава вероучителни курсове.

Водещ на този брой на „Живото слово“ ще бъде Пламен Михайлов.

„Живото слово“ можете да слушате от 20:30 ч. с повторения в петък и нeделя по същото време, както и от 3:00 ч. през нощта – в медията на Софийска света митрополия „Епархийски глас“ на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/. Записи на предаванията са достъпни в каналите ни в Youtube и в Spotify, както и на адрес: https://anchor.fm/radio-glas.