15.06.2022_10:19 | Източник: Двери на Православието 11.06.2022 |
Снимка


Cover Slippery TimeНаскоро излезе от печат новата книга на столичния свещеник иконом Йоан Карамихалев (Янчо Михайлов) – сборникът с разкази „Хлъзгаво време“. Мотото на книгата, даващо ключ към подтекста на заглавието, е стих от Първо послание до коринтяни на св. ап. Павел: „Който мисли, че стои, нека гледа да не падне“. В духовния живот няма статично положение: ако не вървиш нагоре, падаш. Затова този, който си мисли, че е постигнал някакъв напредък във вярата, нека не се превъзнася над останалите, за да не изпадне в прелест. Освен темата за духовната прелест засегнати са още и темите за неофитството, за суеверията, за покаянието, за упованието в Бога и благодарността към Него, за тежестта и отговорността на свещеническото служение, за необходимостта от разбирателство между хората с различни мнения и възгледи. Един от героите казва:

Не трябва да гледаме на човека, който не е съгласен с нашето мнение, като на враг и противник, и да се опитваме да му наложим своята истина, защото както казва пророк Исаия „всяка наша правда“ пред Бога е „като зацапана дреха“.

Сборникът Хлъзгаво време е своего рода продължение на издадената преди две години книга Лъх от тих вятър. Новият сборник съдържа четиридесет и един къси разкази с преобладаващо църковна тематика. Има и няколко, да ги наречем „светски“, разкази, които не са обединени в отделен цикъл, а са разпръснати сред другите.

С лека, снизходителна усмивка о. Йоан описва своите герои, духовници и миряни, и успява пестеливо, с малко думи, да изгради живи и запомнящи се образи. Впечатляващи са вътрешните монолози на отделни персонажи. Някои от описаните истории почиват върху реални случки от църковното ежедневие, други са плод на въображението на автора.

Новата книга на о. Йоан Карамихалев е негов пореден опит да достигне до сърцата на хора, които са далеч от Църквата, поради което в някои от разказите той вмъква и цитати от Свещеното Писание, като се старае да прави това дискретно и ненатрапчиво.

За интересуващите се от новата книга: тя може да бъде намерена в София, книжарница „Български книжици“. За връзка с автора – тел. 0887 935 846.