17.06.2022_00:06 | Източник: Българска патриаршия 16.06.2022 17:14 |
Снимка


Тридневни Паисиеви дни ще се състоят в Самоков от 17-и до 19-и юни – петък, събота и нeделя. Изявата е посветена на 300-годишнината от рождението на родоначалника на Българското възраждане и на 260-годишнината от написването на неговата знаменита „История славянобългарска“. Организатори са Община Самоков, Архиерейското наместничество в града и Историческият музей.

Дните ще бъдат открити на 17 юни от 19:00 ч. в зала „Самоков“ с премиерата на спектакъла „Паисий” на ансамбъл „Българе”.

На следващия ден от 17:00 ч. в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” доц. д-р Константин Рангочев, секретар на асоциацията по антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“, ще представи своята разработка „Самоков – родното място на Паисий Хилендарски”. След лекцията ще бъде открита изложба за делото на св. Паисий с фотоси от архива на самоковския музей, дарение от Петър Бобев. Ще бъдат поднесени и венци на паметника на великия хилендарец на централния площад „Захарий Зограф“.

На 19 юни, от 9:30 ч. ще бъде отслужена юбилейна тържествена архиерейска литургия в църквата „Св. Николай“. След службата ще бъдат поднесени венци на гроба на св. Паисий в двора на храма.