18.06.2022_09:35 | Източник: Двери на Православието 17.06.2022 |
Снимка


На 21 юни от 18 ч. в салона на Софийската митрополия ще бъде представена книгата Съвременни старци на Православието, издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“.

Специално за събитието, по покана на Русенския митрополит Наум, в София пристига митрополитът на Верия (Бер), Науса и Кампания Пантелеймон, който е един от авторите и съставителите на книгата. Тя е издание на Верийската митрополия, където в рамките на традиционните „Павлови четения“ за първи път в продължение на дванадесет години са представени събраните в книгата животоописания и истории.

Митр. Пантелеймон ще говори за съвременната святост и за нейните най-ярки носители на Света гора и въобще в Гърция, чийто живот и поучения са описани в книгата.

След беседата ще има дискусия и присъстващите ще могат да зададат своите въпроси на Верейския митрополит.

Сборникът Съвременни старци на Православието съдържа разкази за единадесет съвременни подвижници от Света гора и други места в Гърция, споделени от техни духовни чеда – йерарси, богослови, монаси и монахини, миряни с различни професии. Сред авторите на книгата са Лимасолският митр. Атанасий, Навпактският митр. Йеротей (Влахос), игумените на светогорските манастири „Ватопед“ и „Симонопетра“, йером. Николай (Сахаров) от манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Есекс, Англия, мон. Мойсей Светогорец и мн. др.

Читателите могат да се докоснат до живота и духовния опит на преподобните Софроний (Сахаров), Паисий Светогорец, Порфирий Кавсокаливийски, Ефрем Катунакийски, Филотей Зервакос, Герасим от „Малката св. Анна“, Филарет Констамонитски, Яков (Цаликис), Гавриил Дионисийски, Амфилохий (Макрис) и Йосиф Исихаст.

Входът за събитието е свободен.

Салонът на Софийската митрополия се намира на ул. „Калоян“ № 7, ет. 2.

Повече за книгата – тук.