20.06.2022_21:1100 | Източник: Българска патриаршия 18.06.2022 21:03 |
Снимка


С премиера на спектакъла „Паисий“ на ансамбъл „Българе“ бяха открити Паисиевите дни в Самоков. Организатор на поредицата от чествания, посветени на 300-годишнината от рождението на св. Паисий Хилендарски, са община Самоков, Архиерейското наместничество и Историческия музей в града.

Специален гост на откриването в спортната зала на Самоков беше вицепрезидентът Илияна Йотова, която поздрави жителите и гостите на града за тази „славна годишнина“.

„История славянобългарска – тази малка книжка с пожълтели страници, сложи началото ни като нация, създаде самочувствието ни на славен народ с дълга история, начерта нашето бъдеще“. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри Паисиевите дни в Самоков. „Колко голяма сила и прозорливост е притежавал Паисий, за да поведе народа си със силата на писаното слово и със силата на историята“, изтъкна Йотова.

„История славянобългарска е събуждането на българския народ. Събуждане, което нямаше да се случи без православната вяра, която ни съхрани във вековете на робство, без съзнанието за род и памет и без българския език“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че няма друга книга, която да говори толкова много за независимост и бъдеще.

„В дните на политическа турболенция нека Паисиевите дни бъдат като очистваща река, която измива жлъчта, злобата и противопоставянето. За да имат бъдеще, днешните политици трябва да познават българската история и да се учат от нея“ – с тези думи вицепрезидентът благодари на ръководството на община Самоков, на Историческия музей и Архиерейското наместничество за организирането на Паисиевите дни.

На откриването присъстваха още Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, кметът на Самоков г-н Владимир Георгиев, представители на местната власт, депутати и представители на Самоковското духовенството, водени от архиерейския наместник ставрофорен иконом Михаил Колев.

По информация на БТА

Снимки: протойерей Костадин Тренев