20.06.2022_21:24 | Източник: Българска патриаршия 18.06.2022 21:05 |
Снимка


В съботния ден, на 18 юни бе отслужена панихида на гроба на Екзарх Йосиф при митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ в столицата.

В този ден отбелязваме 182 години от рождението и 107 години от блажената кончина на Екзарх Йосиф, един от най-бележитите български църковници и дипломати. По традиция Българската църква ежегодно отбелязва неговата памет със заупокойна молитва и панихида.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит панихидата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Дилян Цветков, протойерей Петър Славов, както и осем дякони, ръководени от протодякон Иван Петков.

Владиката изрази надеждата, че Бог ще прости волните и неволни прегрешения на Екзарх Йосиф І и ще го дари с блажен покой там, където почиват душите на праведниците. След панихидата Белоградчишкият епископ Поликарп, заедно с духовенството, отслужиха и трисагий на гроба на Софийския митрополит Партений, упокоил се на 20 юни.

Бог да упокои и помилва достойните български архиереи, чиято памет честваме, като ги всели в селенията на праведниците!

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев